Mango czyli egzotyczny owoc o słodkim, żółtym miąższu świetnie sprawdza się w koktajlach. Koktajl z mango z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy jest pyszny, delikatny, kremowy! To jednym słowem niebo w gębie.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 mango,
- 1 banan,
- Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/3 szklanki zimnej wody lub 3-4 kostki lodu,
- Ewentualnie 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
PRZYGOTOWANIE:
Mango obieramy i miąższ umieszczamy w naczyniu blendera. Mango powinno być miękkie, a jego miąższ intensywnie żółty (wówczas jest dojrzałe, słodkie). Dodajemy obranego banana, sok wyciśnięty z pomarańczy, mleko, jogurt naturalny, syrop klonowy i wodę (lub miód).
Miksujemy wszystko blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Syrop klonowy dodajmy na samym końcu. Owoce mogą być tak słodkie, że może nie będziemy go już potrzebować.
2) Jedna porcja koktajlu będzie zawierała około 250kcal, w tym:
- węglowodany – 56,2g,
- białko – 5,2g,
- tłuszcz – 2,4g,
- błonnik – 5,0g.
Koktajl proponuję podać na drugie śniadanie lub kolację.
[…] Przepiękny żółty kolor i jeszcze piękniejszy smak. Spróbuj, a nie pożałujesz. Kliknij tutaj, aby zdobyć przepis. […]
Koktajl przepyszny ????
Cieszę się, że smakuje 😉