Koktajl bananowy z rodzynkami i nerkowcami

Banany to nieodzowny element większości koktajlów. Nadają im kremowości i słodyczy. Dzisiejsza propozycja to koktajl z dodatkiem orzechów nerkowca i rodzynek. Orzechy moczymy wcześniej w wodzie, aby można je było zblendować. Ten koktajl można zaserwować na śniadanie, bo jest taki sycący

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 2 i ½ banana,
  • 40g orzechów nerkowca,
  • 200ml wody,
  • 50g rodzynek,
  • 300ml mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą (200ml) i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie powinny zmięknąć na tyle, by dały się zmiksować blenderem.

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze tzn. orzechy z wodą, mleko, rodzynki i obrane banany. Miksujemy wszystko blenderem kielichowym do uzyskania kremowej konsystencji.

Najlepiej tutaj sprawdzi się blender kielichowy. Blender ręczny może nie rozdrobnić tak drobno rodzynek i orzechów.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja koktajlu będzie zawierała około 470kcal, w tym:

  • węglowodany – 83g,
  • białko – 10g,
  • tłuszcz – 12,5g,
  • błonnik – 5,5g.

Koktajl proponuję podać na śniadanie.

Koktajl bananowy z rodzynkami i nerkowcami

Koktajl bananowy z rodzynkami i nerkowcami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź