Kochani, witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj mam dla Was propozycję na walentynkowe słodkości. Pyszne babeczki red velvet zwieńczone śmietanowym kremem, małe cukrowe serduszka delikatnie podkreślą wagę tego święta. Ciasto jest delikatnie aksamitne, pierwotnie do zabarwienia go na czerwono używano soku z buraków. Przepis na to ciasto zaczął krążyć prawdopodobnie już w 1920 roku w Stanach Zjednoczonych. Babeczki na pewno uwiodą niejedno serce 🙂
Składniki:
  • BABECZKI:
  • 120g masła,
  • 250g cukru,
  • 2 jajka,
  • 300g mąki,,
  • 240 ml maślanki,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka sody,,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • szczypta czerwonego barwnika
  • KREM:
  • 600g kremówki,
  • 250g mascarpone,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • cukrowe serduszka,
  • aromat waniliowy

 

Przygotowanie:
 

Wszystkie składniki na muffinki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku i ponownie ucieramy. Mąkę mieszamy z kakao, solą i barwnikiem. Dodajemy na przemian maślankę z aromatem i mąkę ciągle mieszając. Ocet mieszamy z sodą, powstanie piana. Od tej chwili postępujemy dość szybko. Ocet z sodą wlewamy do ciasta i mieszamy około 10s na średnich obrotach miksera. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami (15 babeczek). Ciasta nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy mascarpone i kilka kropel aromatu, dokładnie mieszamy. Kremem ozdabiamy babeczki. Dekorujemy je cukrowymi serduszkami. Przechowujemy w lodówce, smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij