Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Mango lassi to bardzo znany indyjski napój składający się z mango, jogurtu naturalnego i wody. Przepis na ten koktajl znajdziecie TUTAJ. Przygotowałam babeczki inspirowane tym deserem: z kremem z mango i kremem jogurtowym. Babeczki przygotowałam na jogurcie naturalnym, podobnie krem. Kropkę nad i stanowi mango curd. Babeczki są przepyszne, wprost rozpływają się w ustach. Krem z mango prezentowałam Wam we wczorajszym wpisie.
SKŁADNIKI (12-14 babeczek):
-
BABECZKI:
-
120g masła,
-
170g cukru,
-
3 jajka,
-
280g mąki pszennej,
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
0,5 łyżeczki sody,
-
170g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
-
Skórka starta z 1 cytryny,
-
Sok z połowy cytryny,
-
KREM JOGURTOWY:
-
800g jogurtu greckiego,
-
200g śmietany 36%,
-
6 łyżek cukru pudru,
-
2,5 łyżeczki żelatyny,
-
DODATKOWO:
-
½ porcji kremu z mango (mango curdu),
-
½ mango
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier umieszczamy w misce, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy kolejno jajka i miksujemy 30s po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i skórką cytrynową oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy jeszcze chwilkę. Masa babeczkowa jest gotowa. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Każdą z babeczek smarujemy kremem z mango: 2 łyżeczki kremu na każdą babeczkę. Ewentualnie ścinamy babeczkom czubeczki.
KREM JOGURTOWY: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt grecki przekładamy na sitko, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie odsączymy większość wody z jogurtu. Powinniśmy otrzymać konsystencję serka mascarpone. Jogurt możemy jeszcze odcisnąć. Odsączony jogurt ocieplamy do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Przygotowany krem schładzamy w lodówce przez 15-30 minut, następnie przekładamy go do szprycy i dekorujemy nim babeczki. Użyłam końcówki gwiazdki (Wilton 1M).
Mango kroimy na cienkie plasterki i dekorujemy nim babeczki.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
-
Cukier puder do kremu jogurtowego dodajemy do smaku – w zależności od tego jak słodki krem chcemy uzyskać.
-
Ważne jest, aby przed dodaniem żelatyny jogurt ocieplić do temperatury pokojowej. Uzyskamy wtedy gładki krem, bez grudek.
-
Aby śmietana dobrze się ubiła musi być dobrze schłodzona. Warto schłodzić również naczynie, w którym będziemy ją ubijać.
-
Krem po odłożeniu do lodówki może szybko zacząć tężeć, należy go obserwować.
-
Zamiast smarować babeczki kremem możemy je wydrążyć i napełnić kremem.