Babeczki o smaku mango lassi (Mango lassi cupcakes)

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Mango lassi to bardzo znany indyjski napój składający się z mango, jogurtu naturalnego i wody. Przepis na ten koktajl znajdziecie TUTAJ. Przygotowałam babeczki inspirowane tym deserem: z kremem z mango i kremem jogurtowym. Babeczki przygotowałam na jogurcie naturalnym, podobnie krem. Kropkę nad i stanowi mango curd. Babeczki są przepyszne, wprost rozpływają się w ustach. Krem z mango prezentowałam Wam we wczorajszym wpisie. 

Babeczki o smaku mango lassi

Babeczki o smaku mango lassi

SKŁADNIKI (12-14 babeczek):

  • BABECZKI:

  • 120g masła,

  • 170g cukru,

  • 3 jajka,

  • 280g mąki pszennej,

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 0,5 łyżeczki sody,

  • 170g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,

  • Skórka starta z 1 cytryny,

  • Sok z połowy cytryny,

  • KREM JOGURTOWY:

  • 800g jogurtu greckiego,

  • 200g śmietany 36%,

  • 6 łyżek cukru pudru,

  • 2,5 łyżeczki żelatyny,

  • DODATKOWO:

  • ½ porcji kremu z mango (mango curdu),

  • ½ mango

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier umieszczamy w misce, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy kolejno jajka i miksujemy 30s po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i skórką cytrynową oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy jeszcze chwilkę. Masa babeczkowa jest gotowa. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Każdą z babeczek smarujemy kremem z mango: 2 łyżeczki kremu na każdą babeczkę. Ewentualnie ścinamy babeczkom czubeczki.

KREM JOGURTOWY: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt grecki przekładamy na sitko, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Po tym czasie odsączymy większość wody z jogurtu. Powinniśmy otrzymać konsystencję serka mascarpone. Jogurt możemy jeszcze odcisnąć. Odsączony jogurt ocieplamy do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Przygotowany krem schładzamy w lodówce przez 15-30 minut, następnie przekładamy go do szprycy i dekorujemy nim babeczki. Użyłam końcówki gwiazdki (Wilton 1M).

Mango kroimy na cienkie plasterki i dekorujemy nim babeczki.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  1. Cukier puder do kremu jogurtowego dodajemy do smaku – w zależności od tego jak słodki krem chcemy uzyskać.

  2. Ważne jest, aby przed dodaniem żelatyny jogurt ocieplić do temperatury pokojowej. Uzyskamy wtedy gładki krem, bez grudek.

  3. Aby śmietana dobrze się ubiła musi być dobrze schłodzona. Warto schłodzić również naczynie, w którym będziemy ją ubijać.

  4. Krem po odłożeniu do lodówki może szybko zacząć tężeć, należy go obserwować.

  5. Zamiast smarować babeczki kremem możemy je wydrążyć i napełnić kremem.

Babeczki o smaku mango lassi

Babeczki o smaku mango lassi

Babeczki o smaku mango lassi

Babeczki o smaku mango lassi





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź