Angielskie babeczki cytrynowe (Lemon drizzle cakes)

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję ucierane babeczki cytrynowe. Ale nie są to takie zwykłe babeczki, ale mocno cytrynowe, wilgotne, z chrupiącą cukrową skorupką 🙂 Na blogu znajdziecie już dwa ciasta o podobnym sposobie przygotowania:

To słynne nasączane angielskie babeczki cytrynowe. Po upieczeniu nasączamy je sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem. To babeczki dla wielbicieli smaków słodko-kwaśnych. Babeczki są łatwe i szybkie do przygotowania. Są puszyste i wilgotne. Długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je do 3-4 dni w zamkniętym pojemniku.

Angielskie babeczki cytrynowe (Lemon drizzle cakes)

Angielskie babeczki cytrynowe (Lemon drizzle cakes)

SKŁADNIKI (16-20 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 225g masła,
  • 225g cukru,
  • 4 jajka,
  • 225g mąki,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • PONCZ:
  • 85g cukru,
  • Sok wyciśnięty z 1 i ½ cytryny,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i skórkę startą z cytryny. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu jeszcze ciepłe babeczki nakłuwamy gęsto patyczkiem do szaszłyków. Następnie polewamy je ponczem. Sok z cytryny wchłonie się do środka, a cukier utworzy skorupkę na wierzchu. Babeczki pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

PONCZ: Sok z cytryny mieszamy z cukrem tuż przez polaniem nim babeczek.

Życzę smacznego  🙂

Angielskie babeczki cytrynowe (Lemon drizzle cakes)

Angielskie babeczki cytrynowe (Lemon drizzle cakes)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij