Muffinki dyniowe to smak jesieni. Na straganach i w sklepach można już kupić dynie Hokkaido, która jest idealna do wypieków. Wystarczy ją upiec i zmiksować, aby otrzymać dyniowe puree. Takie puree można wykorzystać do słodkich i wytrawnych potraw.
Muffinki dyniowe są puchate, wilgotne, pachnące korzennymi przyprawami, z przepyszną orzechową kruszonką. A co więcej - są bardzo proste do przygotowania. Nie potrzebujesz do nich miksera. Wystarczy suche składniki wymieszać z mokrymi i gotowe. Przyprawa korzenna rozgrzewa, dynia nadaje pięknego koloru, a maślanka sprawia, że babeczki są wilgotne. Robotę w tym przepisie robi orzechowa kruszonka. Zapewniam Was, że będziecie wracać chętnie do tego przepisu, bo muffinki dyniowe są obłędne w smaku! Gorąco polecam na jesienne wieczory 🙂
Więcej wypieków z dynią
- Wyśmienite ciasto dyniowe
- Muffinki dyniowe z kremem kajmakowym
- Cynamonowe ciastka dyniowe
- Drożdżówki dyniowe z serem
Aby je przygotować nie potrzebujesz miksera. Wystarczy tylko suche składniki wymieszać z mokrymi przy pomocy łyżki czy rózgi. Muffinki są mięciutkie, puszyste, o wspaniałym słonecznym kolorze z kruszonką, która rewelacyjnie chrupie.
Wyśmienite muffinki dyniowe
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO NA MUFFINKI:
- 250g mąki pszennej,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g),
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 100g cukru trzcinowego,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 100g oleju,
- 240g puree z dyni,
- 180g maślanki,
- 1 duże jajko,
- KRUSZONKA ORZECHOWA:
- 45g masła,
- 30g orzechów pekan,
- 3/4 łyżeczki cynamonu,
- 25g mąki pszennej,
- 50g cukru trzcinowego,
PRZYGOTOWANIE:
Zobacz TUTAJ jak przygotować puree z dyni.
KRUSZONKA ORZECHOWA: Orzechy pekan drobno siekamy. Masło rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z orzechami, cukrem trzcinowym i cynamonem. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia.
* Zamiast orzechów pekan można użyć orzechów włoskich.
CIASTO NA MUFFINKI: Wszystkie składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i przyprawy. Do drugiej miski wbijamy jajko i dodajemy maślankę, olej i puree z dyni. Mieszamy rózgą do połączenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą do połączenia. Ciasto rozkładamy pomiędzy 12 papilotek (do każdej papilotki około 80g ciasta).
Na wierzch wykładamy kruszonkę. Kruszonkę staramy się wykładać na środek muffinki. Lekko dociskamy ją do ciasta. Muffinki pieczemy około 20-23 minuty, do suchego patyczka. Smacznego!