Wieniec z babeczek, a raczej z uroczych mini babeczek to moja kolejna propozycja na wielkanocny wypiek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wyśmienite babeczki czekoladowe z wielkanocnym akcentem.
TUTAJ znajdziesz najlepsze przepisy na wielkanocne ciasta.
Babeczki czekoladowe upiekłam w wersji mini tzn. wykorzystałam formę na mini muffinki, która ma 24 gniazda. Spokojnie, jeśli nie posiadasz takiej formy, to babeczki upiecz w zwykłej formie muffinkowej. Uzyskasz wówczas dokładnie 12 dużych babeczek. Babeczki udekorowałam moim ulubionym kremem czekoladowym - z czekoladą mleczną, śmietaną kremówką i serkiem mascarpone. A wierzch to cukrowe i czekoladowe ozdoby. Napisałam Wam na końcu wpisu gdzie można kupić takie cukrowe i czekoladowe jajeczka oraz zajączki. Jeśli chcesz babeczki możesz nadziać przed udekorowaniem kremem (np. kajmakiem).
A teraz najlepsze na koniec - ułożenie babeczek. Podaj je ułożone w wieniec, a zobaczysz jak ozdobią Twój świąteczny stół. Fajnie sprawdzi się tutaj taki talerz obrotowy lub duża okrągła patera. Efekt gwarantowany! Dzieci oszaleją na ich punkcie, obiecuję 🙂
Więcej przepisów na wielkanocne mini wypieki
- Wielkanocne babeczki waniliowe
- Ciasteczka z jajeczkami
- Serowe zajączki w cukrowej posypce
- Wielkanocne bezy z kremem
Mam nadzieję, że wielkanocne mini babeczki czekoladowe z kremem skradną Wasze serca. Babeczki oraz krem robiłam już wielokrotnie i musicie mi uwierzyć - to najlepsze ciasto czekoladowe i krem czekoladowy. Koniecznie spróbujcie!
Wielkanocne mini babeczki czekoladowe
Składniki (24 sztuki):
- BABECZKI:
- 100g masła,
- 50g cukru białego,
- 50g cukru brązowego,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki maślanki,
- 120g mąki pszennej,
- 40g kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- KREM CZEKOLADOWY:
- 165g śmietany kremówki 36%,
- 200g czekolady mlecznej,
- 250g serka mascarpone,
- DODATKOWO:
- czekoladowe jajeczka i króliczki
Przygotowanie:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na mini muffinki wykładamy mini papilotkami. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
*Używam formy na mini muffinki firmy Wilton.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
*Jeśli nie masz formy na mini muffinki to babeczki upiecz w formie muffinkowej. Uzyskasz 12 dużych babeczek. Piecz je około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki. Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa zakończonej końcówką Wilton 1M oraz Wilton 199. Na wierzchu układamy czekoladowe i cukrowe jajeczka oraz króliczki. Babeczki układamy w wieniec, aby jeszcze piękniej się prezentowały.
*Te kolorowe jajeczka to M&Ms eggs. Kupiłam je na Allegro. Zaś te czekoladowe to wielkanocne jajeczka karmelowe w czekoladzie mlecznej Wedel. Te zajączki czekoladowe to mini bunnies maltesers - kupione na Allegro.
Do dekoracji można kupić też jajeczka maltesers, milka mini eggs, kinder bueno eggs.
KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Masę czekoladową przekładamy do czystej miseczki. Zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.
Drugim sposobem na przygotowanie czekoladowego ganache jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita. Masę czekoladową przekładamy do czystej miseczki. Zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.
Następnego dnia do masy czekoladowej dodajemy serek mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do powstania gęstego i puszystego kremu.
Życzę smacznego!