Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam urocze babeczki. Nazwałam je tak ze względu na piękny wygląd. Mogą się wydać trudne do zrobienia, ale tak naprawdę są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy posiadać szprycę lub rękaw z odpowiednimi końcówkami i odrobinę doświadczenia w dekorowaniu kremem. Krem przygotowujemy jeden i barwimy go na trzy kolory. Kolory mogą być dowolne. Do dekorowania najlepiej sprawdza się krem maślany. Użyłam tutaj kremu maślanego z dodatkiem mascarpone, ale równie dobrze możecie użyć tego z dodatkiem mleka skondensowanego. Przekonajcie się jak łatwo możecie odmienić wygląd zwykłych babeczek 🙂

Same babeczki są mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Z malinami to już w ogóle pyszotka. Jestem wielką wielbicielką babeczek z kremem czyli cupcakes. Sami zobaczcie ile ich mam na blogu 🙂

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 175g mąki,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100g malin,
  • KREM:
  • 150g masła,
  • 250g serka mascarpone,
  • 50g cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • Cukrowe perełki do dekoracji,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy jagody, mieszamy.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.

Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa.

KREM: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Dodajemy serek mascarpone w trzech turach i miksujemy jeszcze przez 1 minutę tzn. do połączenia serka i masła. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem.

Krem dzielimy na trzy części. 2 czubate łyżki zabarwiamy na niebiesko. 2 czubate łyżki zabarwiamy na brązowo, a pozostały krem zabarwiamy na żółto.

Krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy babeczki.

Krem żółty – tylka Wilton 2D.

Krem niebieski – tylka Wilton 199.

Krem brązowy – tylka Wilton 102.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Urocze babeczki

Urocze babeczki

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij