Babeczki z jagodami i kremem maślanym z mlekiem skondensowanym

Od dawna marzyło mi się przygotowanie kremu maślanego z mlekiem skondensowanym. Do tej pory na blogu możecie znaleźć inny krem maślany - na bezie szwajcarskiej. Prezentowany dziś krem jest dużo prostszy do przygotowania, a przy tym zaledwie z dwóch składników. Nie może się nie udać. Jest to krem maślany, a więc trwalszy niż inne kremy, łatwiejszy do przechowywania i przewiezienia. Krem ten twardnieje w lodówce. Proponuję więc babeczki wyjąć kilkanaście minut przed podaniem, aby się ociepliły.

Ten krem sprawdzi się także do dekoracji tortów. Możemy go łączyć z dowolnym barwnikiem. Pamiętajmy, aby do kremu użyć składników o temperaturze pokojowej. Masło ma być miękkie, a nie lejące. Nie możemy go tutaj zastąpić margaryną.

A więc w ramach "Weekendowej Cukierenki" częstuję Was dzisiaj mięciutkimi i puszystymi babeczkami. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Z jagodami to już w ogóle pyszotka. Gorąco polecam takie połączenie.

Babeczki z jagodami i kremem maślanym z mlekiem skondensowanym

Babeczki z jagodami i kremem maślanym z mlekiem skondensowanym

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 175g mąki,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100g jagód,
  • KREM:
  • 300g masła,
  • 180g mleka skondensowanego słodzonego,
  • DODATKOWO:
  • Jagody, listki mięty do dekoracji,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy jagody, mieszamy.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.

Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy (końcówka gwiazdka). Na wierzchu układamy po kilka jagód i listek mięty.

KREM: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wkładamy miękkie masło. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Dodajemy mleko skondensowane w trzech turach i miksujemy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go na wierzch babeczek.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Babeczki z jagodami i kremem maślanym z mlekiem skondensowanym

Babeczki z jagodami i kremem maślanym z mlekiem skondensowanym

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij