Zazwyczaj ananasa z puszki wykorzystywałam jako składnik sałatki lub ciasta. Ale czy wiecie jak pysznie smakuje we wnętrzu puszystej muffinki? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Ananas pozostaje chrupiący i soczysty. I jest fajnym pomysłem na słodki wypiek zimą, gdy chętniej sięgamy po owoce z puszki.
Muffinki mają lekko kokosowy smak, bo część mąki zastępujemy wiórkami kokosowymi. Przygotujecie je bardzo szybko, bo do ich zrobienia potrzebne są same podstawowe składniki. P.S. To mój ulubiony sposób przygotowywania muffinek tzn. najpierw ubijanie całych jajek z cukrem, a następnie dodanie pozostałych składników.
Często zadawane pytania
Czym zastąpić jogurt?
Jogurt możesz zastąpić w tym przepisie gęstą kwaśną śmietaną.
Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
Więcej przepisów na muffinki
- Muffinki z żurawiną
- Muffinki piernikowe choinki
- Muffinki pomarańczowe z żurawiną
- Cytrynowe muffinki z borówkami
Puszyste i wilgotne muffiny wypełnione słodkimi i soczystymi kawałkami ananasa. Są pyszne!
Muffiny z ananasem
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 120g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- 200g gęstego jogurtu naturalnego,
- 100ml oleju,
- 220g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- szczypta soli,
- 1 łyżka rumu (lub zalewy z ananasa)
- 1 puszka ananasa (340g po odsączeniu)
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Plastry ananasa odsączamy na sitku. Następnie kroimy je w małą kostkę.
Mąkę mieszamy z solą, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy jogurt i olej. Mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki i rum (lub sok z zalewy) i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojonego ananasa (odrobinę zostawiamy do wyłożenia na wierzch), mieszamy delikatnie szpatułką.
Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki. Na wierzch muffinek wykładamy odłożone kawałki ananasa. Możemy wierzch posypać dodatkowo odrobiną wiórek kokosowych.
Muffinki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!
Przepis petarda! Jeśli nie masz ananasa to zrób z innym owocem lub nawet bez owoców bo sama baza jest już obłednie pyszna.
Sliczni dziękuję ♥️ O tak, to ciasto jest przepyszne!