W "Weekendowej Cukierence" w tym tygodniu czas na sezonowe smakołyki. Zapraszam więc na pyszne, słodziutkie muffinki z kwaskowatym rabarbarem. Bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania, jak to muffinki 🙂 Będą idealne na podwieczorek, a także do porannej kawy. Będą smakowały dzieciom i dorosłym, polecam 🙂
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- ¼ szklanki oleju,
- 2 łyżeczki octu winnego,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- 1 i ¼ szklanka cukru
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 200-250g rabarbaru
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml. Rabarbar obieramy i kroimy w małą kostkę. Do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajko, rozkłócamy je widelcem. Następnie dodajemy olej, mleko, olejek waniliowy i ocet i mieszamy.
Składniki obu misek łączymy ze sobą, mieszamy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy rabarbar i mieszamy. Masę rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami do ¾ wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach, góra-dół (do zarumienienia). Smacznego 🙂
Wyszły pyszne! 🙂
KateTall bardzo się cieszę 😉