To już kolejny przepis w ramach cyklu Muffinkowy Piątek. W każdy piątek znajdziecie na blogu przepis na nowe muffinki, pyszne i proste do przygotowania, dla małych i dużych. Dzisiaj prezentuję przepis, o który prosiliście w ankiecie na Instagramie czyli muffiny z budyniem.
Wystarczy ugotować budyń według przepisu na opakowaniu i po wystudzeniu nakładać go do foremek muffinkowych. Ciasto muffinkowe jest z samych podstawowych składników takich jak: jajka, olej, mleko, mąka, cukier. Najpierw do papilotki nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie budyń i całość przykrywamy 1 łyżką ciasta. Po upieczeniu muffinki oprószamy cukrem pudrem. Smakują wspaniale! Gorąco polecam.
Często zadawane pytania
Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W zależności od producenta niektóre formy są płytsze - wówczas muffinek może wyjść więcej. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki (do 3/4 wysokości). Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
Czy mogę użyć budyniu o innym smaku?
Tak, możesz użyć dowolnego budyniu np. śmietankowego, waniliowego, malinowego czy czekoladowego. Wówczas za każdym razem uzyskasz inny smak muffinek.
Czy mogę użyć budyniu z cukrem?
Tak, możesz użyć budyniu z cukrem. Wówczas nie dodawaj już cukru i cukru wanilinowego do mleka.
Więcej przepisów na muffinki
To jedne z naszych ulubionych muffinek. Przygotowujemy je z różnymi smakami budyniu, aby za każdym razem cieszyć się innym smakiem muffinek.
Muffinki z budyniem
Składniki(12 sztuk):
- SUCHE:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1/2 szklanki cukru,
- MOKRE:
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- BUDYŃ:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g),
- 2 szklanki mleka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
BUDYŃ: Do przygotowania budyniu potrzebujemy 1 opakowanie budyniu na 0,5l mleka.
W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
MUFFINKI: Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o pojemności 250ml. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Używamy szklanki o pojemności 250ml. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. W drugiej misce łączymy mokre składniki: olej, mleko i jajka. Roztrzepujemy je rózgą. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Do papilotek wykładamy połowę ciasta. Następnie rozkładamy porcje budyniu i papilotki wypełniamy pozostałem ciastem. Staramy się, aby budyń znalazł się w środku.
Pieczemy około 25 minut, do zarumienienia.
Życzę smacznego!
Mufinki wyszły pyszne i puszyste, polecam ?
Bardzo dziękuję ?
Jestem rozczarowana , smakowo bez szału , budyń wypłynął , na zdjęciach wyglądają o niebo lepiej
Przykro mi, że muffiny Panią rozczarowały. Musiało być nałożone za dużo ciasta do papilotki i dlatego budyń wypłynął.
Witam, muffinki wyglądają przepysznie. Chciałabym je zrobić dzień wczesniej, jak mam je przechowywać ? Mam pudełko na ciasto to mogłabym je wrzucić ale trzymać w lodówce czy na blacie w tym pudełku ? 🙂 dziękuję z góry za odpowiedź.
Jeśli jest miejsce w lodówce to najlepiej w lodówce. Koniecznie w szczelnie zamkniętym pudełku, żeby nie wysychały ☺️