Muffinki z borówkami

Muffinki przygotowane na kwaśnej śmietanie i oleju to zdecydowanie moje ulubione muffiny. Takie ciasto można potraktować jako bazowy przepis na muffiny i zmieniać tylko dodatki (i ilość cukru). Cieszę się ogromnie, że Muffinkowy Piątek przypadł Wam do gustu. Dziękuję za każde zdjęcie muffinek, które dodajecie w komentarzu 🙂

Dziś upieczemy razem proste muffiny z borówkami. Jest to najprostszy przepis na muffinki z borówkami, bez żadnych innych dodatków. Borówki stały się bardzo popularne w naszym kraju, a teraz są najsłodsze i najsmaczniejsze. Proporcje na muffiny podałam w ml i g, ale jeśli nie posiadacie wagi kuchennej to nie będzie dużym błędem jeśli mąki weźmiecie 2 szklanki, śmietany 1 szklankę, a oleju pół szklanki. Muffinki także udadzą się na szklanki (szklanka o pojemności 250ml).

Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

Składniki na muffinki z borówkami

Aby przygotować muffiny potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz.
  • śmietana 18% - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Najlepiej użyć śmietany o temperaturze pokojowej.
  • olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
  • sól - równoważy smak.
  • mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
  • proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
  • borówki - umyj je wcześniej i dokładnie osusz.
Składniki na muffiny z borówkami

Składniki na muffiny z borówkami

Jak przygotować muffinki z borówkami?

Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:

  1. Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
  3. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj ze śmietaną i olejem.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj borówki i krótko wymieszaj.
  5. Rozłóż ciasto do papilotek i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.

Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.

 

Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

Często zadawane pytania

Czym zastąpić śmietanę?

Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym typu greckiego.

Gdzie kupić takie piękne papilotki?

Te sztywne papilotki zamówiłam przez internet, a dokładniej na allegro. Wystarczy wpisać: "sztywne papilotki". Nie nasiąkają tłuszczem i nie wymagają użycia formy muffinkowej. Są przy tym bardzo dekoracyjne.

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

Więcej przepisów na muffinki

Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

Najlepszy sposób na borówki - szybkie i proste do przygotowania, puszyste muffiny z borówkami.

Muffiny z borówkami

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 230g gęstej śmietany 18%,
  • 250g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 120 cukru (2/3 szklanki),
  • 120ml oleju,
  • DODATKOWO:
  • 230g borówek

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Borówki wcześniej myjemy i osuszamy.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy borówki (kilka możemy odłożyć na wierzch), mieszamy delikatnie.

Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki.

Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).  Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz muffiny z borówkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Udają się za każdym razem 🥳❤️

    • cukiereczek

      Dziękuję! ♥️

Pozostaw odpowiedź cukiereczek

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij