Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Udało mi się dorwać pierwszą świeżą żurawinę i przygotowałam z niej rewelacyjne muffiny pomarańczowe. Są niezwykle szybkie i proste do zrobienia. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem. Następnie łączymy je z mokrymi i suchymi składnikami. Na sam koniec dodajemy żurawinę i skórkę z pomarańczy. Muffiny po wystygnięciu polewamy pomarańczowym lukrem przygotowanym ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Nie rezygnujcie z niego. Świetnie współgra z mięciutkim ciastem muffinkowym.
Składniki na muffinki pomarańczowe z żurawiną
Aby przygotować muffinki pomarańczowe potrzebujesz:
- jajka i maślankę - nadają muffinom idealnej wilgotności i równoważą ich słodycz. Koniecznie wyjmij je wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.
- mąkę pszenną,
- masło - o zawartości 82% tłuszczu. Najlepsze wypieki są na maśle, nie margarynie.
- olej - używam oleju rzepakowego,
- proszek do pieczenia i sodę - używam dwóch rodzajów spulchniaczy. Sodę często stosuje się przy użyciu maślanki.
- świeżo startą skórkę z pomarańczy,
- żurawinę - najlepsza będzie świeża. Aby żurawina nie opadła w cieście to oprószamy ją wcześniej mąką.
- lukier - przygotowany ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Jak przygotować muffinki pomarańczowe z żurawiną?
Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.
- Przygotuj - Formę muffinkową wyłóż papilotkami. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć maślankę i jajka min.2h wcześniej z lodówki.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj jajka z cukrem w misie miksera. Następnie dodaj rozpuszczone masło, olej i maślankę. Zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia.
- Dodaj suche składniki - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników.
- Dodaj żurawinę i skórkę z pomarańczy - wymieszaj ciasto delikatnie szpatułką.
- Ciasto rozłóż pomiędzy papilotki i upiecz do suchego patyczka. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu zostaw muffinki do wystygnięcia, a potem polej lukrem.
Aby muffinki wyszły Ci takie same to odmierzaj każdą ilość ciasta na wadze kuchennej.
Najczęściej zadawane pytania
Czy mogę użyć suszonej żurawiny?
Tak. Wówczas należy ją wcześniej namoczyć w soku pomarańczowym na 15 minut. Powinna w tym czasie zmięknąć. Następnie żurawinę odsączamy na sicie. Warto wówczas dać mniej cukru do ciasta.
Czy mogę użyć mrożonej żurawiny?
Tak. Mrożona żurawina również świetnie sprawdzi się w tym przepisie. Nie ma potrzeby jej wcześniejszego rozmrażania. Dodajemy ją zamrożoną.
Co to znaczy "piecz do suchego patyczka"?
Czas pieczenia może się różnić kilka-kilkanaście minut w zależności od rodzaju piekarniku, Dlatego w przepisach bardzo często podaje się, aby piec do suchego patyczka. Gdy czas pieczenia kończy się to otwieramy piekarnik i długi patyczek do szaszłyków wkładamy w ciasto. Wyjmujemy. Jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek wyjdzie mokry surowym ciastem to wypiek potrzebuje jeszcze kilku-kilkanastu minut. Patyczek wbijam najczęściej w kilku miejscach, aby mieć pewność, że ciasto jest na pewno upieczone.
Więcej przepisów na muffinki
Doskonały smak i konsystencja. Pokochasz te muffinki od pierwszego kęsa, obiecuję!
Muffinki pomarańczowe z żurawiną
Składniki (12 sztuk):
- MUFFINY:
- 2 jajka,
- 200g cukru (1 szklanka),
- 115g masła,
- 50ml oleju,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 160ml maślanki (2/3 szklanki),
- 250g mąki pszennej,
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody,
- 1/3 łyżeczki soli,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 125g świeżej żurawiny + 1 łyżeczka mąki,
- LUKIER:
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
- około 2/3 szklanki cukru pudru,
- ewentualnie skórka starta z pomarańczy,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę muffinkową wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Żurawinę świeżą mieszamy z mąką i odstawiamy na bok.
Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy je razem na najwyższych obrotach miksera przez 3-5 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wlewamy po kolej rozpuszczone masło, olej, ekstrakt z wanilii, a na końcu maślankę i miksujemy krótko, na małych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników, na małych obrotach miksera.Dodajemy żurawinę i skórkę startą z pomarańczy. Mieszamy szpatułką delikatnie, tylko do połączenia. Ciasto jest gotowe. Rozkładamy je pomiędzy papilotki. Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka.
Gdy muffiny ostygną to polewamy ją lukrem pomarańczowym. Życzę smacznego!
LUKIER: Do miseczki wlewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier (mniej więcej o konsystencji gęstej śmietany). Do lukru możemy dosypać świeżo startą skórkę z pomarańczy. Gdyby lukier nie był jeszcze odpowiednio gęsty to dosypujemy więcej cukru pudru.
Szybkie, proste i taaaaakie przepyszne. Połączenie żurawiny i pomarańczy – rewelacja.
Bardzo się cieszę, że smakowały 😍