Muffinki na białkach z bitą śmietaną i owocami

Maraton Babeczek zamykają puchate babeczki na białkach. Są bardzo proste do przygotowania, lekkie jak piórko, niebiańsko smaczne 🙂 Idealnym dopełnieniem babeczek jest bita śmietana i świeże owoce. Najprostszym sposobem na zużycie babeczek wydawało mi się zawsze upieczenie bezy. Teraz białka lądują w tych babeczkach. Babeczki znikają w zawrotnym tempie. Lepiej od razu upiec dwie porcje!

Muffinki na białkach z bitą śmietaną i owocami

Muffinki na białkach z bitą śmietaną i owocami

SKŁADNIKI (18 sztuk):

  • CIASTO:
  • 5 białek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100ml oleju,
  • 100ml mleka,
  • Sok z ½ cytryny,
  • DODATKOWO:
  • 400g śmietany kremówki,
  • Cukier puder do smaku,
  • Ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera na niskie i dodajemy stopniowo olej, mleko i sok z cytryny. Kolejno dodajemy mąkę i krótko mieszamy. Ciasto rozkładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.

Bitą śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i dekorujemy wierzch wystudzonych babeczek. Na bitej śmietanie układamy ulubione owoce.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego  🙂

Muffinki na białkach z bitą śmietaną i owocami

Muffinki na białkach z bitą śmietaną i owocami





2 komentarzy

  1. Są lekkie hak puch. Dodaje do środka owoce i mam mega babeczki.

    • cukiereczek

      Piękne!

Zostaw odpowiedź