Maraton Babeczek zamykają puchate babeczki na białkach. Są bardzo proste do przygotowania, lekkie jak piórko, niebiańsko smaczne 🙂 Idealnym dopełnieniem babeczek jest bita śmietana i świeże owoce. Najprostszym sposobem na zużycie babeczek wydawało mi się zawsze upieczenie bezy. Teraz białka lądują w tych babeczkach. Babeczki znikają w zawrotnym tempie. Lepiej od razu upiec dwie porcje!
SKŁADNIKI (18 sztuk):
- CIASTO:
 - 5 białek,
 - 0,5 szklanki cukru,
 - 1,5 szklanki mąki pszennej,
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 100ml oleju,
 - 100ml mleka,
 - Sok z ½ cytryny,
 - DODATKOWO:
 - 400g śmietany kremówki,
 - Cukier puder do smaku,
 - Ulubione owoce
 
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera na niskie i dodajemy stopniowo olej, mleko i sok z cytryny. Kolejno dodajemy mąkę i krótko mieszamy. Ciasto rozkładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.
Bitą śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i dekorujemy wierzch wystudzonych babeczek. Na bitej śmietanie układamy ulubione owoce.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂













Są lekkie hak puch. Dodaje do środka owoce i mam mega babeczki.
Piękne!