Puszyste ciasto wypełnione borówkami z chrupiącą kruszonką migdałową – te babeczki są przepyszne! Pasują idealnie na podwieczorek do szklanki gorącej herbaty, kawy lub kakao.
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- BABECZKI:
- 140g cukru brązowego,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 100g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
- 140g gęstego jogurtu naturalnego,
- KRUSZONKA:
- 3 łyżki cukru brązowego,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mielonych migdałów,
- 30g miękkiego masła,
- DODATKOWO:
- 150g borówek,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Borówki dużo wcześniej płuczemy i odstawiamy do wysuszenia.
Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy przez 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy jogurt oraz oba ekstrakty. Mieszamy krótko. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
Masę babeczkową rozkładamy pomiędzy papilotki. Ciasta nakładamy do ¾ wysokości foremki. Wierzch babeczek posypujemy migdałową kruszonką.
Babeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Babeczki po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w foremce. Dopiero wtedy wyjmujemy je i studzimy na kratce.
KRUSZONKA: W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych. Rozcieramy je palcami tworząc kruszonkę. Na koniec dodajemy pokruszone płatki migdałów i łączymy delikatnie z resztą składników.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Babeczki przechowujemy do 3-4 dni w zamkniętym pojemniczku – po dwóch dniach wystarczy włożyć je na 10-15 sekund do mikrofalówki i odzyskają świeżość.
Dziś zrobiłam i się zakochałam ❤️ Są obłędne i raczej tych 3 dni nie wytrzymają ? dziś je wpalaszujemy ?
Dziękuję za miły komentarz 😉 Cieszę się, że smakowały 🙂