Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dawno nie pojawił się na blogu przepis na babeczki. Nadrabiam więc zaległości i dziś prezentuję Wam przepyszne, leciutkie, słodkie babeczki przygotowane z białek. Udadzą się każdemu, bo białek wcale nie ubijamy na perfekcyjnie sztywną pianę. Białka ubijamy na lekką pianę, następnie delikatnie łączymy ją z mąką i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Białkowe babeczki to także idealny sposób na wykorzystanie białek, które pozostały nam z innych potraw.
SKŁADNIKI:
- 4 białka,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 100g masła,
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 8 truskawek,
- Kilka kropel ekstraktu migdałowego,
- Płatki migdałowe,
PRZYGOTOWANIE:
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Masło rozpuszczamy i studzimy. Cukier puder mieszamy z mąką.
Białka ubijamy na delikatną pianę, ale nie sztywną pianę. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Następnie dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło i kilka kropel ekstraktu migdałowego. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto rozkładamy do papilotek. Nakładamy prawie do pełna papilotki. W środek każdej babeczki wkładamy po 1 truskawce. Wierzch babeczek posypujemy płatkami migdałów.
Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół.
Życzę smacznego 🙂