Przyjęłam sobie za cel, że to właśnie na moim blogu znajdziecie najwięcej przepisów na muffinki. Uwielbiam mini słodkości i bardzo chętnie je przygotowuje. Cała moja rodzina również rozsmakowuje się w domowych babeczkach i muffinkach.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na muffinki.
Bananowe muffinki owsiane to muffinki w zdrowszej wersji, bo:
- nie mamy w nich dodatkowego cukru. Słodycz muffinek pochodzi tylko z bananów więc im bardziej dojrzałe banany tym słodsze muffinki uzyskamy;
- część mąki pszennej zastępujemy mąką owsianą.

Bananowe muffinki owsiane
Do ich przygotowania nie potrzebujesz miksera. Robi się je ekspresowo. Po upieczeniu są delikatnie słodkie i puszyste. Można podać je jako zdrowy deser po obiedzie lub zjeść na drugie śniadanie np. z jogurtem (moja porcja na drugie śniadanie to 2 muffiny + skyr + garść malin lub borówek). Muffinki dobrze się przechowują (do 3 dni w zamkniętym pojemniku) i mrożą.
Więcej przepisów na wypieki bananowe
- Babeczki bananowe z czekoladą
- Chlebek bananowy
- Pełnoziarniste drożdżówki z jagodami
- Muffinki bananowe z borówkami

Bananowe muffinki owsiane
Pokochasz je od pierwszego kęsa. Są delikatnie słodkie i puszyste.
Bananowe muffinki owsiane
Składniki (12 sztuk):
- 3 dojrzałe banany,
- 2 jajka r.M,
- 100ml oleju,
- 80ml mleka,
- 100g mąki pszennej,
- 160g mąki owsianej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- DODATKOWO:
- płatki owsiane, kropelki czekolady do posypania

Składniki na bananowe muffinki owsiane
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę muffinkową wykładamy papilotkami.
W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
*Mąka owsiana to zmielone płatki owsiane. Wystarczy zmielić je w blenderze kielichowym czy melakserze.

Przygotowanie bananowych muffinek owsianych
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na puree. Do drugiej miski wbijamy jajka. Dodajemy mleko i olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy rozgniecione banany i mieszamy do połączenia.
*Jeśli chcesz do masy mozesz dodać 1-2 łyżki ksylitolu. Muffinki są bez cukru, ich słodycz zależy od dojrzałości banana.

Przygotowanie bananowych muffinek owsianych
Zawartość obu misek łączymy i mieszamy do połączenia. Ciasto na muffinki jest gotowe. Rozkładamy je po równo do każdej papilotki.

Przygotowanie bananowych muffinek owsianych
Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Smacznego!

Bananowe muffinki owsiane
Babeczki przepyszne!
Smakowały całej rodzinie – także 8-miesiecznemu Bobasowi!
Bardzo mi miło ♥️