A mnie w Londynie udało się upolować przepiękne ozdoby muffinkowe 😉
- 90g masła,
- 200g masła orzechowego,
- 180 ml mleka,
- 200g cukru,
- 200g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100g orzeszków ziemnych + kilka do dekoracji,
- 2 jajka,
- Krem:
- 65g masła,
- 160g masła orzechowego,
- 50g cukru pudru,
- 50g kremówki,
Orzeszki drobno siekamy. Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i masło orzechowe i ucieramy całość na puszystą masą. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy na przemian porcjami mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy. Dodajemy orzeszki i mieszamy już łyżką. Masę przekładamy do formy na muffinki (16 babeczek) i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią.
Po upieczeniu babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z masłem orzechowym. Następnie dodajemy kremówkę i cukier puder, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do szprycy i dekorujemy nią babeczki. Babeczki posypujemy orzeszkami i ozdabiamy listkami mięty, smacznego 😉