Babeczki z masłem orzechowym

Kochani, witam Was bardzo cieplutko po tak długiej nieobecności. Po bardzo udanym wyjeździe do Londynu wróciłam z nowymi pomysłami i już dzisiaj częstuję Was pysznymi babeczkami z kremem w stylu angielskim 😉 Kto jak kto, ale Anglicy uwielbiają masło orzechowe 🙂 Miałam okazję zajadać się tam pysznymi tostami z masłem orzechowym i dżemem - bardzo kaloryczne, ale jakie pyyyszne 😉
Teraz troszkę żałuję, że do moich babeczek nie dodałam dżemu do środka (byłyby jeszcze pyszniejsze), ale przygotowałam je tuż przed wyjazdem do Londynu i je tam zabrałam. Następnym razem na pewno tak zrobię 😉 Także dziś w "Weekendowej Cukierence" pyszne babeczki z masłem orzechowym, masło orzechowe jest zarówno w cieście jak i w kremie, który mój chłopak wprost uwielbia 😉 Smacznego i słodkiego weekendu Wam życzę 😉
A mnie w Londynie udało się upolować przepiękne ozdoby muffinkowe 😉
Składniki:
  • 90g masła,
  • 200g masła orzechowego,
  • 180 ml mleka,
  • 200g cukru,
  • 200g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100g orzeszków ziemnych + kilka do dekoracji,
  • 2 jajka,
  • Krem:
  • 65g masła,
  • 160g masła orzechowego,
  • 50g cukru pudru,
  • 50g kremówki,

 

Przygotowanie:
 

Orzeszki drobno siekamy. Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i masło orzechowe i ucieramy całość na puszystą masą. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy na przemian porcjami mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy. Dodajemy orzeszki i mieszamy już łyżką. Masę przekładamy do formy na muffinki (16 babeczek) i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią.

Po upieczeniu babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z masłem orzechowym. Następnie dodajemy kremówkę i cukier puder, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do szprycy i dekorujemy nią babeczki. Babeczki posypujemy orzeszkami i ozdabiamy listkami mięty, smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź