Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki

Ze wszystkich słodkości jakie robię najbardziej uwielbiam piec babeczki i tarty 🙂 Ani jednego, ani drugiego na blogu jeszcze nie ma, więc czas najwyższy, żeby się pojawiło 🙂
Dziś w "Weekendowej Cukierence" polecam pyszne babeczki. Powiem Wam szczerze, że to jedne z lepszych babeczek jakie jadłam 🙂 Najbardziej jednak zauroczył mnie krem porzeczkowy. Krem jest słodki, ale jednocześnie kwaśny, po prostu idealny. Zamroziłam już porzeczki, żeby móc w zimę zjeść jeszcze taką babeczkę 🙂 Polecam gorąco, naprawdę warto je przygotować.
Zamiast porzeczek możecie użyć również jagód czy malin lub agrestu.
Składniki:
  • BABECZKI:
  • masło 160g,
  • cukier 120g,
  • mąka 165g,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1,5 łyżki maku,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka starta z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego,
  • KREM:
  • czerwone porzeczki 250g,
  • żelatyna 1,5 łyżeczki,
  • woda 3 łyżki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wody,
  • mascarpone 375g,
  • kilka jagód do dekoracji,
  • garść porzeczek do dekoracji,

Przygotowanie: Czerwoną porzeczkę płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy ją cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy ją do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki do stężenia. Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone.

Powstały krem przekładamy do szprycy. Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając na puszystą masę. Kolejno dodajemy mak, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i mleko, całość miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu gdy babeczki się zarumienią. Po upieczeniu babeczki studzimy i ozdabiamy kremem. Na każdej babeczce umieszczamy kilka jagód i porzeczek. Babeczki należy trzymać w lodówce. Życzę smacznego 😉

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij