Krem maślany z mascarpone jest bardzo prosty do przygotowania, a przy tym zaledwie z trzech składników. Nie może się nie udać. Jest to krem maślany, a więc trwalszy niż inne kremy, łatwiejszy do przechowywania i przewiezienia. Krem ten twardnieje w lodówce. Proponuję więc babeczki wyjąć kilkanaście minut przed podaniem, aby się ociepliły. Pamiętajmy, aby do kremu użyć składników o temperaturze pokojowej. Masło ma być miękkie, a nie lejące. Nie możemy go tutaj zastąpić margaryną. Krem sprawdzi się świetnie jako tynk do tortów.
Do tej pory na blogu pojawiły się dwa inne kremy maślane idealne do dekorowania. Są to:
A więc w ramach "Weekendowej Cukierenki" częstuję Was dzisiaj mięciutkimi i puszystymi babeczkami. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Z owocami to już w ogóle pyszotka. Gorąco polecam takie połączenie.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 175g masła,
- 125g cukru,
- 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
- 3 jajka,
- 175g mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100g malin i borówek,
- KREM MAŚLANY Z MASCARPONE:
- 150g masła,
- 250g serka mascarpone,
- 50g cukru pudru,
- DODATKOWO:
- Maliny i borówki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy owoce, mieszamy.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa.
KREM MAŚLANY Z MASCARPONE: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Dodajemy serek mascarpone w trzech turach i miksujemy jeszcze przez 1 minutę tzn. do połączenia serka i masła. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem.
Krem dzielimy na trzy części. 2 czubate łyżki zabarwiamy na niebiesko. 2 czubate łyżki zabarwiamy na brązowo, a pozostały krem zabarwiamy na żółto.
Krem przekładamy do szprycy lub rękawa zakończonego tylką gwiazdką i dekorujemy babeczki. Na wierzch wykładamy borówki, maliny, jagody, listki mięty.
Babeczki przechowujemy w lodówce. Krem w lodówce stwardnieje. Ale po wyjęciu i ociepleniu babeczek krem znów nabierze kremowej i miękkiej konsystencji, jednocześnie zachowując swój kształt.
Życzę smacznego!