Krem na bezie szwajcarskiej

Krem na bezie szwajcarskiej czyli swiss meringue buttercream - jest to krem, który wykorzystuje od dawna do dekorowania tortów oraz babeczek. Krem na bezie szwajcarskiej to krem, który jest bardzo trwały. Możemy go wykorzystać jako obłożenie tortu. Możemy nim udekorować także babeczki. Wspaniale się z nim pracuje. Jego wielką zaletą jest fakt, że idealnie trzyma swój kształt w cieple i zimnie. Krem robi się w miarę szybko i prosto. Najpierw ubijamy białka z cukrem nad parą wodną. Później ubijamy same białka na sztywno. A na koniec dodajemy miękkie masło. Ubijamy białka na Do jego zabarwienia możemy użyć barwników w płynie lub barwników w proszku.

Tort w róże

Tort w róże

SKŁADNIKI:

  • 300g miękkiego masła,
  • 100g białek (około 3-4 białka),
  • 200g cukru,
  • Szczypta soli,
  • ½ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie),
  • Aromat waniliowy,
  • Barwniki spożywcze

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miskę z białkami umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Białka lekko roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier i ubijamy do momentu aż cały cukier się rozpuści. Aby sprawdzić czy cukier już się rozpuścił należy rozetrzeć odrobinę piany między palcami. Jeśli nie wyczuwamy grudek cukru to kończymy ubijanie.

Miskę z białkami zdejmujemy z garnka. Jeśli białka zbyt mocno się ogrzały to studzimy je. Białka kolejno ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut tzn. aż staną się bardzo gęste.

Po tym czasie do białek dodajemy po kawałku masła i cały czas miksujemy. Podczas miksowania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać na zważoną, ale nie należy się tym przejmować. Wszystko wróci do normy. Pod koniec dodawania masła dodajemy odrobinę aromatu. Krem miksujemy do momentu, gdy usłyszymy charakterystyczne mlaskanie kremu. Krem jest gotowy.

Krem wykorzystujemy od razu.

Tort w róże

Tort w róże

Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady

Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Babeczka z kremem

Babeczka z kremem

Tort cupcakes

Tort cupcakes

Tort cupcakes

Tort cupcakes

3 komentarzy

  1. Piękne torty. Nie jestem cukiernikiem, więc może to jest powodem mojego zagubienia, ale nie do końca rozumiem o co chodzi z tymi białkami. Są ubite z cukrem na parze, ostudzone i potem się pogubiłam. Znowu ubijamy? Co to znaczy kolejno? Poproszę o pomoc. Pozdrawiam

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, gdy przestygną to ponownie je ubijamy mikserem przez 10 minut – powinny po tym czasie zrobić się bardzo gęste. Wówczas stopniowo dodajemy masło i jeszcze chwilkę razem miksujemy – krem będzie gotowy, gdy zacznie “mlaskać”. Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij