Babeczki z kremem śmietankowym z białą czekoladą

Babeczki z kremem to moja wielka miłość 🙂 Zobaczcie sami ile pomysłów na różne kremy do babeczek znajdziecie na blogu - o TUTAJ.

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje kolejny mini wypiek - są to ucierane babeczki wypełnione frużeliną malinową z kremem śmietankowym z mascarpone i białą czekoladą. Krem, oprócz tego, że jest pyszny, ma jeszcze jedną wielką zaletę. Jest plastyczny i stabilny. Wytrzymuje spokojnie kilka godzin w temperaturze pokojowej. A więc takie babeczki idealnie nadają się na słodkie stoły czy dłuższe rodzinne uroczystości.

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 175g mąki,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • FRUŻELINA MALINOWA:
  • 125g malin,
  • 1 łyżka cukru,
  • ½ łyżki soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej + ½ łyżki wody,
  • KREM:
  • 250g śmietany kremówki 36%,
  • 190g serka mascarpone,
  • 130g białej czekolady,
  • DODATKOWO:
  • Maliny,
  • Borówki,
  • Kuleczki zbożowe o smaku białej czekolady Barry Callebaut,
  • Suszone kwiaty bławatka,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Przygotowanie ciasta na babeczki

Przygotowanie ciasta na babeczki

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki. W babeczkach robimy otwory i napełniamy je frużeliną malinową.

Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa.

FRUŻELINA MALINOWA: Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje i ponownie się zagotuje to zdejmujemy ją z ognia. Frużelinę możemy przetrzeć przez sitko.

KREM: Czekoladę drobno siekamy. Do rondelka przekładamy śmietanę 36%. Podgrzewamy ją i doprowadzamy prawie do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Do śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy wszystko aż do momentu rozpuszczenia się składników. Masę czekoladową studzimy i przelewamy do czystej miseczki. Następnie miseczkę przykrywamy
i odstawiamy na 24 h do lodówki, do schłodzenia.

Czekoladę ze śmietanką możemy też rozpuścić interwałowo w mikrofali.

Po tym czasie wyjmujemy masę czekoladową z lodówki i przekładamy ją do misy miksera razem z zimnym serkiem mascarpone. Ubijamy razem mikserem do powstania gęstego, puszystego kremu.

Krem przekładamy do szprycy lub rękawa zakończonego końcówką Wilton 2D i dekorujemy nim babeczki. Na wierzch wykładamy owoce, kuleczki i suszone kwiaty.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Babeczki z kremem śmietankowym z białą czekoladą

Babeczki z kremem śmietankowym z białą czekoladą

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź