To już szósty przepis w Maratonie Babeczek. Babeczki, które Wam prezentuję, są inspirowane słynnym na całym świecie tortem szwarcwaldzkim. Składa się on z czekoladowych blatów przełożonych wiśniami i bitą śmietaną. Tort szwarcwaldzki jest bardzo eleganckim tortem, podobnie jak te babeczki. Świetnie się sprawdzą przygotowane na specjalne okazje. Co więcej, są proste i szybkie w przygotowaniu.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 220g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30g kakao,
- 80g cukru,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego,
- 200ml mleka,
- 80ml oleju,
- 2 jajka,
- KREM:
- 125g serka mascarpone,
- 400g śmietany kremówki,
- 2 łyżki wiśniówki,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- Dżem lub konfitura wiśniowa,
- Posypka czekoladowa,
- 12 kandyzowanych wiśni
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, mieszamy je z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i krótko mieszamy – tylko do połączenia składników. Ciasto rozlewamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu muffinki studzimy.
Wystudzone babeczki wydrążamy. Możemy w tym celu użyć łyżeczki lub noża do drążenia jabłek. Babeczki nadziewamy konfiturą lub dżemem wiśniowym.
KREM: Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone oraz wiśniówkę i miksujemy do połączenia. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim wierzch babeczek.
Babeczki posypujemy posypką czekoladową lub startą gorzką czekoladą. Na każdej babeczce układamy kandyzowaną wiśnię.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli babeczki mają jeść dzieci to wiśniówkę pomijamy.
Może spodobają Ci się także:
BABECZKI CZEKOLADOWE
KOPCZYKI KRETA
ROLADA CZEKOLADOWA Z KREMEM JAGODOWYM