Jeśli lubicie ciasto rafaello koniecznie wypróbujcie jego mniejszej wersji czyli babeczek rafaello. Jest to przepis nr 3 w trwającym na blogu Maratonie Babeczek. Rafaello cupcakes są przepyszne, przepięknie się prezentują. Dodatkowo wzbogacone są konfiturą malinową. Babeczka ma smak kokosowy. Przygotowałam do niej krem na bazie białej czekolady. Zwieńczenie babeczki stanowią pralinki rafaello i posypka z prażonych wiórek kokosowych - mówię Wam, niebo w gębie 🙂 Możemy je przygotować na imprezę urodzinową, kinderparty czy święta, polecam 🙂

Babeczki rafaello

Babeczki rafaello

SKŁADNIKI :

  • BABECZKI:

  • 150g masła,

  • 120g cukru,

  • 3 duże jajka,

  • 120g mąki pszennej,

  • 70g wiórek kokosowych,

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 2 łyżeczki likieru kokosowego,

  • KREM

  • 230g białej czekolady,

  • 300ml śmietany kremówki 36%,

  • DODATKOWO:

  • ½ szklanki konfitury malinowej,

  • 40g wiórek kokosowych,

  • 12 pralinek rafaello,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę muffinkową wykładamy papilotkami (12 babeczek). Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Masło i cukier umieszczamy w misce. Ucieramy je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy kolejno po 1 jajku. Miksujemy około 30 sekund po każdym dodaniu jajka. Dodajemy suche składniki oraz likier kokosowy i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy do ¾ wysokości foremki. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Studzimy je na kratce.

Wystudzone babeczki wydrążamy. Możemy w tym celu użyć łyżeczki lub noża do drążenia jabłek. Babeczki nadziewamy konfiturą malinową.

KREM: Białą czekoladę drobno siekamy. Śmietanę kremówkę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do momentu zagotowania. Zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy białą czekoladę. Staramy się rozłożyć ją równomiernie na powierzchni śmietany. Odstawiamy rondelek na 2 minuty. Po tym czasie czekoladę mieszamy ze śmietaną aż do jej roztopienia. Masę studzimy. Wystudzoną masę odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Schłodzoną masę czekoladową wyjmujemy z lodówki. Ubijamy ją mikserem do powstania gęstego kremu. Krem przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Kremem dekorujemy babeczki.

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni do zarumienienia (na wolnym ogniu). Należy robić to uważnie, aby nie spalić wiórek. Wystudzonymi wiórkami posypujemy wierzch babeczek. Na wierzch każdej babeczki położyć pralinkę rafaello.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

Babeczki rafaello krok po kroku

Babeczki rafaello krok po kroku

Babeczki rafaello

Babeczki rafaello

Babeczki rafaello

Babeczki rafaello

Przepis na podstawie strony: Moje Wypieki.

 





2 komentarzy

  1. wyglądają uroczo 🙂

    • to prawda, muszę je zrobić na święta dla rodzinki 🙂

Zostaw odpowiedź