Babeczki są przepyszne. Bardzo szybko się je przygotowuje. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Do babeczek możemy wykorzystać owoce mrożone. Nie rozmrażamy ich wcześniej. Babeczki są mięciutkie, słodko-kwaśne i takie pachnące pomarańczą. Warto się na nie skusić.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
-
BABECZKI:
-
200g masła,
-
200g cukru,
-
50g mielonych migdałów,
-
200g mąki,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
4 jajka,
-
3 łyżki mleka,
-
Skórka starta z 1 pomarańczy,
-
150g malin,
-
PONCZ:
-
Sok wyciśnięty z 1 średniej pomarańczy,
-
3 łyżki cukru,
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańczę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i skórkę pomarańczową. Ucieramy mikserem przez 5-7 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wówczas dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund na każde jajko. Następnie dodajemy mąkę na przemian z mlekiem w dwóch turach i dokładnie chwilkę mieszamy. Do ciasta dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Kilka malin możemy odłożyć.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wkładamy porcję ciasta. Na wierzchu możemy ułożyć odłożone maliny.
Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy je do zarumieniania i suchego patyczka.
Gdy babeczki się pieką to przygotowujemy poncz. Mieszamy ze sobą sok z pomarańczy i cukier do rozpuszczenia.
Wyjmujemy babeczki z piekarnika i pozwalamy im troszkę przestygnąć. Każdą babeczką polewamy przygotowanym ponczem. Kolejną porcją ponczu polewamy wtedy, gdy poprzednia się wchłonie.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy użyć malin mrożonych. Nie rozmrażamy ich przed pieczeniem.