Babeczki jogurtowe z porzeczkami

Mięciutkie i puszyste, wilgotne, w smaku słodko-kwaśne - zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na porcję letnich słodkości. Czerwona porzeczka, to po truskawkach, drugi owoc, który uwielbiam w wypiekach. Jestem wielbicielką słodko-kwaśnych smaków, a tak właśnie smakują wypieki z porzeczkami. Dzisiejsze babeczki to babeczki ucierane, które oprócz podstawowych składników w swoim składzie zawierają jeszcze jogurt naturalny. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu, bo długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepsze będą ze szklanką herbaty, polecam!

Babeczki jogurtowe z porzeczkami

Babeczki jogurtowe z porzeczkami

SKŁADNIKI (18 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 165g masła,
  • 160g cukru,
  • 8g cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 270g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego,
  • DODATKOWO:
  • 300g czerwonej porzeczki,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki oraz jogurt i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy porzeczki, mieszamy.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Babeczki możemy przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Życzę smacznego!

Babeczki jogurtowe z porzeczkami

Babeczki jogurtowe z porzeczkami

Babeczki jogurtowe z porzeczkami

Babeczki jogurtowe z porzeczkami





2 komentarzy

  1. Jak dla mnie przepis rewelacja! Muffinki wyszły smakowo genialnie! Polecam??

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że smakowały 🙂

Pozostaw odpowiedź Twój nick*