SKŁADNIKI:
- 500g brukselki,
- 1 cebula,
- 500g mięsa mielonego,
- 100g ryżu,
- 1 marchewka,
- 1 por,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 3l wody,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka pieprzu,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki majeranku,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso i je podsmażamy. Brukselkę płuczemy.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa dodajemy do mięsa i chwilkę razem smażymy. Zalewamy całość wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach i zagotowujemy.
Całość gotujemy około 20-25 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Po 10 minutach dodajemy surowy ryż i brukselkę (gotujemy do ich miękkości). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w 1-2 łyżkach wywaru z zupy.
Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą. Życzę smacznego 🙂
Życzę smacznego 🙂
Nigdy w życiu takiej nie jadłam. Dziś wypróbowałam przepis. Sycąca bardzo?
Magda prezentuje się pysznie! ?