Zupa z brukselką, mięsem mielonym i ryżem

Brukselka, a także szpinak, nie należą do lubionych warzyw. Pewnie wielu z nas pamięta je z dzieciństwa. Sama pamiętam jak mama gotowała zupę brukselkową z dużą ilością śmietany, bardzo jej nie lubiłam 🙂 Każdy z nas jednak z tego wyrasta. Brukselka może być naprawdę smaczne, a zwłaszcza podana w takiej rozgrzewającej, sycącej zupce.

SKŁADNIKI:

  • 500g brukselki,
  • 1 cebula,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 100g ryżu,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3l wody,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso i je podsmażamy. Brukselkę płuczemy.

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa dodajemy do mięsa i chwilkę razem smażymy. Zalewamy całość wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach i zagotowujemy.

Całość gotujemy około 20-25 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

Po 10 minutach dodajemy surowy ryż i brukselkę (gotujemy do ich miękkości). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w 1-2 łyżkach wywaru z zupy.

Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą. Życzę smacznego 🙂

Życzę smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. Nigdy w życiu takiej nie jadłam. Dziś wypróbowałam przepis. Sycąca bardzo?

    • cukiereczek

      Magda prezentuje się pysznie! ?

Zostaw odpowiedź