Zalewajka to zupa o wiejskim rodowodzie. Wywodzi się z Polski centralnej. Pierwsze wzmianki na temat tej zupy pojawiły się w XIX wieku w Łodzi i Radomsku. Ludność w tamtych czasach żywiła się głównie ziemniakami oraz zbiorami leśnymi.
Nazwa zalewajka wywodzi się od słowa zalewać: zalewamy ugotowane ziemniaki białym barszczem. Dwie główne zalewajki znane w Polsce to radomszczańska (zawierająca słoninę i grzyby np. gąski) i świętokrzyska (zawierająca boczek lub kiełbasę). Zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych. Niektórzy gotują zalewajkę także na białej kiełbasie. Podana wówczas z jajkiem może stanowić wielkanocne śniadanie.
Aby ugotować zalewajkę potrzebujesz tylko kilku składników. Jest ona bardzo szybka do przygotowania. W czasie, gdy gotuje mi się wywar grzybowy z cebulą i czosnkiem - kroję kiełbasę i ziemniaki. Reszta to już tylko gotowanie. Pamiętajcie, aby śmietanę zahartować przed dodaniem jej do zupy - wówczas nie zważy się. Zalewajka z mojego przepisu jest sycąca i przepyszna. Świetnie się odgrzewa.
Więcej przepisów na zupy z kuchni polskiej
Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa wywodząca się z kuchni polskiej, a najbardziej rozpowszechniona w województwie łódzkim.
Zalewajka
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
6 szklanek wody,
-
1 szklanka barszcz białego w butelce,
-
500g ziemniaków,
-
250g cienkiej kiełbasy,
-
1 średnia cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
Garść suszonych grzybów (15g),
-
1-2 łyżeczki majeranku,
-
3 łyżki śmietany 18%,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
2 liście laurowe,
-
3 ziela angielskie,
-
DODATKOWO:
-
3-4 jajka do podania
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy je do garnka. Cebulę obieramy i całą wkładamy do garnka. Czosnek obieramy i przekładamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień, zagotowujemy. Gotujemy razem 20 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Kiełbasę i ziemniaki dodajemy do garnka. Gotujemy razem do miękkości ziemniaków, około 15-20 minut.
Wówczas wlewamy barszcz biały w butelce i dodajemy majeranek. Mieszamy i zagotowujemy.
*Można użyć zamiennie zakwasu na żurek. Zupa wówczas będzie kwaśniejsza.
Śmietanę mieszamy z kilkoma chochlami gorącej zupy, aby ją zahartować. Dodajemy ją do zupy. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) W zależności od tego jak kwaśne zupy lubimy barszczu białego w butelce możemy dodać mniej np. ½ - ¾ szklanki.
Jestem z Łodzi i zalewajkę je się tam bardzo często. Dzięki temu, po przeprowadzce do Trójmiasta “zaraziłam” tą zupą wszystkich moich znajomych. Jest to jedna z moich ulubionych zup! Świetnie smakuje z butelki, lecz niestety muszę przyznać, że nijak mają się one do prawdziwego zakwasu mojej babci, który był podstawą tej zupki 🙂
Martynko, to prawda. Domowy zakwas to skarb. My także uwielbiamy zalewajką i serwuję ją mojej rodzinie bardzo często, to typowo łódzka zupa 🙂 Pozdrawiam
Czy mogę użyć żuru? Nie dostałam barszczu białego w butelce 🙁
Tak 🙂 Tylko dolewaj go stopniowo. Być może już pól szklanki wystarczy. To zależy jak kwaśne zupy lubisz.
Właśnie gotuje. Juz pięknie pachnie w całej kuchni.
Ten zapach mmmm 🙂 Agata mam nadzieję, że zupa będzie Ci smakować 😉
Cukiereczku, zupa wyszła przepyszna, dziś gotuje kolejny już raz. Bardzo dziękuję za przepis. :*
Bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że smakuje 🙂
Wlasnie bede robic, juz nie moge doczekac sie, wspanialy przepis.
Moniakurcza koniecznie daj znać jak Ci smakowała 😉 sama zjadłabym teraz miseczkę pysznej zalewajki 🙂
Bardzo smaczna i prosta zapu. Nie raz jeszcze na moim stole zagości 🙂
Aniu, cieszę się, że smakowała 🙂
Hallo!
Zalewajka To nie bialy barszcz albo żur którego Ty tak nazywasz i recepturę podajesz. Zalewajka to najczesciej gotowana zupa mojej babci która wynikala z biedy . Lubiłem to. Kiełbasa biała???
Kobieto kto to oglądał i kiedy na wsi gdzie była bieda – czy jajka??? Ty mowisz o wielkanocnym barszczu białym a nie zalewające. Poszukaj przepisu na zalewajkę , prawdziwa zalewajkę . Tam był zakwas żytni i kartofle . Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Twoja zalewajka to
zupa „królewska „ a jak sama nazwa mówi : zalewajka to były kartofle zalane czyli na zakwasie .
Pozdrawiam
Andrzej
Zgadzam się z Tobą. Do zalewajki nigdy nie dodaje się jajek ani białej kiełbasy. Właściwie tylko ziemniaki i żur, ewentualnie okrasa (omasta). Bieda super zupa.
Naprawdę pyszna. Robiłam pierwszy raz i wyszła prawie jak ta mamy ?
Justyna bardzo się cieszę, że smakowała 😉