Staropolska zupa koperkowa

To już ostatni przepis w Maratonie Zup. Przez ten tydzień pokazałam Wam przepisy na zupy kremy, zupy z kuchni świata, zupy egzotyczne, warzywne i mięsne. Siódmy przepis to zupa z kuchni polskiej - lekka, świeża i sycąca. To pyszny pomysł na letni obiad. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw gotujmy warzywa z mięsem. Później warzywa drobno kroimy, a mięso dzielimy na mniejsze porcje. Wszystko mieszamy, dodajemy koperek, zupę zagęszczamy i gotowe. Zupa najlepiej smakuje podana z jajkiem.

Zapraszam już wkrótce na kolejne Maratony 🙂 Po naleśnikach, pierogach, zupach i makaronach, ciekawe czy zgadniecie jaki będzie kolejny maraton 🙂

Staropolska zupa koperkowa

Staropolska zupa koperkowa

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 1 ćwiartka z kurczaka,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pietruszka,
  • Kawałek selera,
  • 2 duże marchewki,
  • 100g ryżu,
  • 4 jajka,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 200g kwaśnej śmietany 18%,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 4 lście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie płuczemy. Zalewamy je zimną wodą (3l), dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Po 30 minutach dodajemy obrane warzywa.

Gdy warzywa i mięso się gotują to gotujemy jajka na twardo oraz ryż na sypko. Jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy.

Warzywa i mięso wyjmujemy, a powstały wywar przecedzamy przez sito. Mięso dzielimy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w półtalarki, a pietruszkę i selera w kostkę.

Wywar przelewamy do garnka, ponownie zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w zimnym mleku. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Taką mieszankę wlewamy do wywaru i zagotowujemy. Zupa powinna zgęstnieć. Wówczas dodajemy mięso, warzywa, ryż oraz koperek. Zupę zagotowujemy, gotujemy 1 minutę. Doprawiamy do smaku i zdejmujemy zupę z ognia.

Każdą porcję zupy posypujemy jajkiem.

Życzę smacznego 🙂

Staropolska zupa koperkowa

Staropolska zupa koperkowa

3 komentarzy

  1. Nigdy nie dodawalam jajka do koperkowej. Koniecznie musze sprobowac.

  2. Smaczna zupka, piękne talerzyki 🙂

  3. polska klasyka 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij