Wołowina duszona z morelami i żurawiną

Bardzo niedawno zostałam poczęstowana karkówką duszoną w piekarniku z morelami i żurawiną. Tak bardzo mi smakowała, mięso było tak delikatne, ze słodką nutką więc postanowiłam zrobić coś podobnego tyle, że z wołowiną. Powiem Wam, że efekt jest genialny, mięsko jest tak pyszne, po prostu palce lizać 🙂 Z pewnością powtórzę taki obiad jeszcze nie raz, bo moja praca polegała w sumie na podsmażeniu mięsa, a dusiło się samo.
Przy okazji przygotowania wołowiny odwiedził mnie mój dobry znajomy Paweł. Była to okazja do porozmawiania o kupnie nowego aparatu, o którym marzę od dawna. Po zdjęciach wykonanych przez niego tylko umocniłam się w postanowieniu zakupu nowego aparatu. Zresztą sami zobaczcie 🙂
Składniki:
  • Wołowina gulaszowa 500g,
  • Żurawina suszona 50g,
  • morele suszone 50g,
  • 1 cebula,
  • bulion wołowy 3 szklanki,
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • szczypta cukru,
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
 
Wspaniały pomysł na obiad – wołowina z morelami i żurawiną smakuje wyśmienicie, zaskoczy niejednego smakosza. Wołowinę płuczemy i podsmażamy dosłownie chwilkę na rozgrzanym oleju. Wołowiny nie możemy podsmażać zbyt długo, bo będzie twarda. Zalewamy ją bulionem i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 20 minut przed końcem do garnka dodajemy cebulę, morele i żurawinę. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Danie świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Dla porównania zobaczcie zdjęcia zrobione moim aparatem kilka godzin wcześniej:




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź