Bardzo niedawno zostałam poczęstowana karkówką duszoną w piekarniku z morelami i żurawiną. Tak bardzo mi smakowała, mięso było tak delikatne, ze słodką nutką więc postanowiłam zrobić coś podobnego tyle, że z wołowiną. Powiem Wam, że efekt jest genialny, mięsko jest tak pyszne, po prostu palce lizać 🙂 Z pewnością powtórzę taki obiad jeszcze nie raz, bo moja praca polegała w sumie na podsmażeniu mięsa, a dusiło się samo.
Przy okazji przygotowania wołowiny odwiedził mnie mój dobry znajomy Paweł. Była to okazja do porozmawiania o kupnie nowego aparatu, o którym marzę od dawna. Po zdjęciach wykonanych przez niego tylko umocniłam się w postanowieniu zakupu nowego aparatu. Zresztą sami zobaczcie 🙂
Składniki:
- Wołowina gulaszowa 500g,
- Żurawina suszona 50g,
- morele suszone 50g,
- 1 cebula,
- bulion wołowy 3 szklanki,
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- szczypta cukru,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wspaniały pomysł na obiad – wołowina z morelami i żurawiną smakuje wyśmienicie, zaskoczy niejednego smakosza. Wołowinę płuczemy i podsmażamy dosłownie chwilkę na rozgrzanym oleju. Wołowiny nie możemy podsmażać zbyt długo, bo będzie twarda. Zalewamy ją bulionem i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 20 minut przed końcem do garnka dodajemy cebulę, morele i żurawinę. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Danie świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Dla porównania zobaczcie zdjęcia zrobione moim aparatem kilka godzin wcześniej: