Zapraszam serdecznie na pyszne danie jednogarnkowe. Niestety wiosna gdzieś nam uciekła, za oknem deszcz i paskudnie wiejący wiatr, więc rozgrzewamy się sycącymi zupami i gulaszami - niczym jesienią. Moja propozycja to wieprzowina z dodatkiem marchewki. Długie duszenie mięsa sprawia, że jest ono mięciutkie, wprost rozpada się w ustach, marchewka dodaje całości słodyczy. Najlepiej do tego dania użyć łopatki lub karkówki, ale schab też będzie ok. Gulasz podałam z kopytkami, ale z powodzeniem można zaserwować go z kaszą czy ziemniakami.
Składniki:
- 600g mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka, schab),
- 450 g marchewki mini mrożonej.
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 szklanki wody,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szklimy ją na oleju, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę przekładamy do większego garnka. Następnie podsmażamy mięso na rumiano. Dokładamy do cebuli, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 1 godziny.
Następnie dodajemy mrożoną marchewkę mini, koncentrat pomidorowy, tymianek i dusimy jeszcze około pół godziny do miękkości marchewki. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę i dodajemy ją do gulaszu. Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy. Życzę smacznego 🙂
Uwaga: Zamiast marchewek mini można dodać 2 pokrojone w plasterki marchewki.