Jeśli robiliście już moją szybką fasolkę po bretońsku to czas na zupę. Czemu szybka? Bo przygotowana z fasoli z puszki. Nie musimy już tracić czasu na gotowanie fasoli, a także pamiętać o jej namoczeniu dzień wcześniej. Co więcej nie użyłam do niej konkretnego mięsa, ale postawiłam na boczek i kiełbasę. Dzięki temu zupę przygotujecie w góra 40 minut. Jest sycąca dzięki dużej ilości warzyw i mięsa. Jest przy tym rozgrzewająca. Świetnie sprawdzi się na obiad w porze jesienno-zimowej.
SKŁADNIKI (6 porcji):
- 2 puszki fasoli,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- Kawałek selera,
- 3 ziela angielskie,
- 6 szklanek wody,
- 250g wędzonego boczku,
- 250g cienkiej kiełbasy,
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1 i ½ łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki mąki,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę odsączamy na sitku.
Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki, cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek kroimy w małą w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy kiełbasę oraz boczek i smażymy razem około 5 minut.
Następnie dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat i chwilkę razem smażymy. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy pokrojone warzywa oraz majeranek, ziele angielskie i gotujemy do ich miękkości (około 20-30 minut). Gdy warzywa będą miękkie dodajemy fasolę i ponownie zagotowujemy.
Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do zupy, szybko mieszamy, żeby śmietana się nie zważyła (można ją wcześniej zahartować). Jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Wygląda solidnie i soczyście, a i przepis jest banalny i prosty. Dzięki
Przepis bardzo łatwy ,zupka pycha napewno smaczna mniam
Bogna polecam, zupa jest pyszna 🙂
Zupa wyśmienita prosta dzieci uwielbiają
Bardzo się cieszę, że smakowała ?
Mam pytanie;czy gotujesz częściej czy tylko raz w tygodniu?
Ferdek gotuje codziennie.
Nie dodałam boczku, ale to z tego powodu, że nie miałam w domu, mimo to zupa palce lizać, szybko I smacznie. Przepis dodałam do ulubionych. Dziękuję
Iwona cieszę się, że zupa smakowała 😉
Zupa jest świetna, bardzo smaczna a przede wszystkim ekspresowa ?? Polecam.
Dziękuję ? Cieszę się, że smakowała ?
Zupa pycha , ja nie zaprawiam jej a i tak jest mniam .
Cieszę się, że smakuje ?
Wyszła pyszna ! Dzięki 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Jeśli robię fasolową to tylko z tego przepisu. Błyskawiczna i smaczna 🙂
Bardzo mi miło ♥️