Szybka zupa fasolowa

Jeśli robiliście już moją szybką fasolkę po bretońsku to czas na zupę. Czemu szybka? Bo przygotowana z fasoli z puszki. Nie musimy już tracić czasu na gotowanie fasoli, a także pamiętać o jej namoczeniu dzień wcześniej. Co więcej nie użyłam do niej konkretnego mięsa, ale postawiłam na boczek i kiełbasę. Dzięki temu zupę przygotujecie w góra 40 minut. Jest sycąca dzięki dużej ilości warzyw i mięsa. Jest przy tym rozgrzewająca. Świetnie sprawdzi się na obiad w porze jesienno-zimowej.

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 2 puszki fasoli,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • Kawałek selera,
  • 3 ziela angielskie,
  • 6 szklanek wody,
  • 250g wędzonego boczku,
  • 250g cienkiej kiełbasy,
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 i ½ łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę odsączamy na sitku.

Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki, cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek kroimy w małą w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy kiełbasę oraz boczek i smażymy razem około 5 minut.

Następnie dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat i chwilkę razem smażymy. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy pokrojone warzywa oraz majeranek, ziele angielskie i gotujemy do ich miękkości (około 20-30 minut). Gdy warzywa będą miękkie dodajemy fasolę i ponownie zagotowujemy.

Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do zupy, szybko mieszamy, żeby śmietana się nie zważyła (można ją wcześniej zahartować). Jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego  🙂

Szybka zupa fasolowa

Szybka zupa fasolowa

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij