Dzisiaj podpowiadam jak przygotować pyszny sos do duszonego mięsa. Ja użyłam szynki, ale w podobny sposób możecie przygotować schab czy polędwiczki. Przygotowanie wówczas będzie się różniło czasem duszenia mięsa. Wspomniany sos w smaku przypomina sos gołąbkowy. A koperek dodaje całemu daniu świeżości. Świetnie pasują do niego ziemniaki i lekka surówka. Myślę, że będzie tutaj pasowała także mizeria. Mięso dusimy około 1-1,5 godziny dzięki temu wychodzi miękkie i soczyste. Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Po obsmażeniu mięsa zalewamy je wodą i dusimy. Na koniec sos zagęszczamy mąką, dodajemy śmietanę, koncentrat i gotowe.
SKŁADNIKI (8 porcji):
- 1kg szynki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 1 ziele angielskie,
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 4-5 łyżek koperku,
- 3-4 szklanki wody,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- 4 łyżeczki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w 1 cm plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Obsmażamy plastry szynki na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy do większego rondla. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek. Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa. Na patelni wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zeskrobując smaczki mięsa. Wodą zalewamy mięso w garnku. Dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy także resztę wody. Całość zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez 1-15 godziny na wolnym ogniu (do miękkości mięsa).
Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Sos wyraźnie zgęstnieje. Śmietanę hartujemy chochlą gorącego wywaru. Dodajemy ją do zawartości rondla razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy całość na ogniu jeszcze 5 minut doprawiając do smaku. 1 minutę przed końcem gotowania dodajemy posiekany koperek.
Życzę smacznego 🙂