Schabowy w panierce ziemniaczanej

Dziś nam dla Was bardzo fajną propozycję mięsną. Z takim schabowym obiadowa nuda Wam niestraszna 🙂
Tradycja połączona z innowacją czyli schabowy w panierce z ziemniaków. Idealne rozwiązanie dla osób lubiących dania 2w1, jest to świetne połączenie placków ziemniaczanych i kotleta. Zwykły schabowy, ale jaki niezwykły...
Świetnie sprawdzi się jako szybki obiad, a nawet kolacja - wystarczy jakaś surówka i pyszne danie gotowe.
Składniki:
  • 2 kotlety ze schabu,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/4 łyżeczki tymianku,
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz
Przygotowanie:
 
Mięso płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Kotlety lekko rozbijamy, solimy je z obu stron i odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy panierkę.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy powstały sok i dodajemy mąkę, jajko, natkę, majeranek, tymianek i rozmaryn. Mieszamy dokładnie i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kotlety panierujemy w przygotowanym cieście (cały kotlet powinien zostać pokryty panierką) i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy je na zloty kolor z obu stron na małym ogniu. Świetne rozwiązanie dla osób lubiących dania 2w1, jest to świetne połączenie placków ziemniaczanych i kotleta. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź