Dzisiaj zapraszam Was na pyszne mięsko. Bardzo lubię przygotowywać takie danie obiadowe, a szczególnie mięsa. Jestem zdania, że człowiek na obiad mięso mieć musi, może nie codziennie, ale prawie codziennie 🙂
Wiem już, że mięsko fajnie komponuję się z owocami. Tym razem połączyłam je z ananasem i żurawiną. Całość smakuje i wygląda rewelacyjnie.
Wiem już, że mięsko fajnie komponuję się z owocami. Tym razem połączyłam je z ananasem i żurawiną. Całość smakuje i wygląda rewelacyjnie.
Składniki:
- schab bez kości 850g,
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz
- 5 plastrów ananasa z puszki,
- żurawina ze słoika,
- wódka,
- sok z cytryny,
- czerwony pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab kroimy na 5 plastrów i rozbijamy go delikatnie za pomocą tłuczka najlepiej przez folię. Następnie każdy z plastrów nacieramy solą i pieprzem i panierujemy w mące. Schab podsmażamy na rumiano z każdej strony na patelni. Plastry ananasa z puszki skrapiamy wódką i sokiem z cytryny i układamy na schabie. W dziurkę ananasa wkładamy odrobinę żurawiny. Całość zapiekamy około 10-15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku – aż do zarumienienia ananasa. Podajemy posypane świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Życzę smacznego 🙂