To jedna z sałatek ze starego zeszytu mamy z przepisami. Bardzo smaczna, z fajnym akcentem orzechowym, z ostrym posmakiem cebulki i ogórków. Jest sycąca i super pasuje do pieczywa.
Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Warto kurczaka ugotować wcześniej co przyśpieszy nam przygotowanie sałatki. Nie pomijajcie szczypiorku. Dodaje sałatce świeżości i lekkości. Polecam!
Więcej przepisów na sałatki
- Sałatka gyros
- Sałatka z tortellini z rukolą, kurczakiem i suszonymi pomidorami
- Sałatka z makaronem ryżowym
- Sałatka królewska
Sycąca i nietuzinkowa sałatka z ostrym akcentem. Idealne na imprezy.
Sałatka z marynowaną cebulką i kurczakiem
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka,
- 5 jajek,
- 5 ogórków konserwowych,
- 1 słoiczek cebulki marynowanej (160g po odsączeniu),
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (około 60g),
- 4-5 łyżek majonezu,
- sól,
- pieprz,
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przekładamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie i liść laurowe i gotujemy pod przykryciem około pół godziny. Wodę wyłączamy i zostawiamy mięso w wodzie do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmujemy je i kroimy w kostkę lub widelcem rozdzielamy wzdłuż włókien.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy. Orzechy włoskie umieszczamy na sitku. Sparzamy wrzątkiem. Gdy ostygną - siekamy w kostkę. Cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy na sitku. Ogórki drobno siekamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Smacznego!