Roladki mięsne to moim zdaniem pomysł na zwykły, ale niezwykły obiad. Niby proste składniki, ale sposób podania sprawia, że ma się większą ochotę je zjeść. Na blogu znajdziecie kilkanaście propozycji na takie roladki - zobaczcie TUTAJ.
Moja dzisiejsza propozycja to roladki wiosenne ze szparagami w roli głównej. Są bardzo łatwe do zrobienia, a przygotowane są tylko z kilku składników. W środku mamy soczyste szparagi oraz ser mozzarella. Fajnego smaczku roladkom nadaje szynka parmeńska. Jeśli macie trudności z jej kupieniem to roladki możecie zawinąć w wędzony boczek. Myślę. że świetnie sprawdzi się do takiej potrawy również pierś z kurczaka. Do takich roladek pasują ziemniaki z wody lub pieczone ziemniaczki czy frytki.
SKŁADNIKI:
- 1 pęczek szparagów (500g),
- 500g polędwiczki wieprzowej,
- 100g szynki parmeńskiej,
- 200g sera mozzarella,
- Oliwa,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Należy nimi poruszać, a same złamią się w odpowiednim miejscu. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy szparagi i gotujemy je przez 90s. Wykładamy je od razu do zimnej wody. Po 30s szparagi wyjmujemy z wody i zostawiamy do osuszenia.
Polędwiczki kroimy w 2cm plastry. Następnie delikatnie rozbijamy je na kotlety. Każdy z kotletów oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Mozzarellę kroimy w plasterki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na każdym plastrze polędwiczki układamy plasterek sera mozzarella oraz 2-3 szparagi. Zwijamy roladkę. Plasterki szynki kroimy wzdłuż na pół i owijamy nimi roladki. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Wierzch roladek smarujemy oliwą za pomocą pędzelka.
Roladki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Życzę smacznego 🙂