Roladki z kurczaka na parze z suszonymi pomidorami i fetą

To chyba pierwsze mięso na parze, które pojawia się na moim blogu. Postanowiłam zrzucić kilka kg i odstawić na jakiś czas smażone mięso, nie całkowicie, ale zdecydowanie przystopować jego przygotowywanie. Kuchnia polska kojarzy mi się właśnie z tłustym mięsem, koniecznie smażonym lub pieczonym, a ten tłuszczyk niestety idzie w boczki :/ Mięsko bardzo lubię więc zaczęłam jeść gotowane na parze i w wodzie. Takie mięso wcale nie musi być nudne, spodziewajcie się u mnie kilku przepisów na mięso na parze, będzie lekko i zdrowo, a przede wszystkim smacznie 😉
Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (około 500g),
  • pomidory suszone w oleju 6-8 sztuk (około 80g),
  • ser feta 75g,
  • sól,
  • pieprz kolorowy,
  • bazylia 1,5 łyżeczki
Przygotowanie:
 

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i rozbijamy (najlepiej przez folię) na cienkie plastry. Trzeba to robić ostrożnie, bo pierś jest bardzo delikatnym mięsem i łatwo można ją uszkodzić. Mięso oprószamy z obu stron solą, pieprzem i bazylią. Na każdym kawałku układamy suszone pomidory (odsączone z oleju) i pokruszony ser feta.

Zwijamy roladki, Roladki wyjdą dość grube. Roladki gotujemy na parze około 35-45 minut, do miękkości. Ja posłużyłam się sitkiem, które umieściłam nad gotującą się wodą w garnku. Woda powinna tylko delikatnie bulgotać (ustawić mały ogień). Po ugotowaniu roladki na chwilkę odstawić i pokroić w plasterki. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź