Pulpeciki w sosie koperkowym

To już kolejny przepis na blogu na domowe pulpeciki. Tym razem proponuję Wam klasyczne pulpety w sosie koperkowym - znane i lubiane. Co więcej, szybkie i proste do przygotowania. Wiosną używam do nich świeżego koperku. A zimą i jesienią dodaje koperek zamrożony wiosną. Do takich pulpecików świetnie pasują ziemniaki albo ryż. Nie potrzebujemy już do nich surówki. Całe danie jest bardzo lekkie i sycące. Na pewno zasmakuje także najmłodszym 🙂

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • PULPECIKI:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej/smalec do smażenia,
  • SOS:
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 2-2,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Szklimy ją na patelni. W misce umieszczamy mięso, cebule, jajko i bułkę tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Przygotowanie pulpecików

Przygotowanie pulpecików

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami obsmażamy pulpeciki. Podsmażone pulpeciki przekładamy do rondla. Zalewamy je wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

Po tym czasie do śmietany dodajemy 2 chochle gorącego wywaru z duszenia pulpecików i mieszamy (aby zahartować śmietanę). Śmietanę dodajemy do pulpecików i mieszamy. Całość zagotowujemy na wolnym ogniu i dodajemy mąkę rozrobioną w kilku łyżkach wody. Sos ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Powinien wyraźnie zgęstnieć. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy koperek, mieszamy.

Życzę smacznego 🙂

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym





2 komentarzy

  1. Czy ten przepis jest twój czy ściągnęłaś go z innej strony, jeśli tak, to powinnaś dać odnośnik do tego przepisu.

    • cukiereczek

      Ferdek przepis jest mój.

Zostaw odpowiedź