To już kolejny przepis na blogu na domowe pulpeciki. Tym razem proponuję Wam klasyczne pulpety w sosie koperkowym - znane i lubiane. Co więcej, szybkie i proste do przygotowania. Wiosną używam do nich świeżego koperku. A zimą i jesienią dodaje koperek zamrożony wiosną. Do takich pulpecików świetnie pasują ziemniaki albo ryż. Nie potrzebujemy już do nich surówki. Całe danie jest bardzo lekkie i sycące. Na pewno zasmakuje także najmłodszym 🙂
SKŁADNIKI (4 porcje):
- PULPECIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej/smalec do smażenia,
- SOS:
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 2-2,5 szklanki wody,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3-4 łyżki posiekanego koperku,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Szklimy ją na patelni. W misce umieszczamy mięso, cebule, jajko i bułkę tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami obsmażamy pulpeciki. Podsmażone pulpeciki przekładamy do rondla. Zalewamy je wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Po tym czasie do śmietany dodajemy 2 chochle gorącego wywaru z duszenia pulpecików i mieszamy (aby zahartować śmietanę). Śmietanę dodajemy do pulpecików i mieszamy. Całość zagotowujemy na wolnym ogniu i dodajemy mąkę rozrobioną w kilku łyżkach wody. Sos ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Powinien wyraźnie zgęstnieć. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy koperek, mieszamy.
Życzę smacznego 🙂
Czy ten przepis jest twój czy ściągnęłaś go z innej strony, jeśli tak, to powinnaś dać odnośnik do tego przepisu.
Ferdek przepis jest mój.