Sos ma bardzo delikatny, kremowy smak. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Pasuje do nich sałata w sosie.
SKŁADNIKI :
- PULPECIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka oregano,
- Olej do smażenia,
- SOS:
- 100g dyni,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
PULPECIKI: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. W misce umieszczamy mięso, cebulę, oregano, jajko i bułkę tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami obsmażamy pulpeciki.
SOS: Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki. W garnku lub na głębszej patelni zagotowujemy 2 szklanki wody. Dodajemy podsmażone pulpeciki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Kolejno dodajemy startą dynię i kurkumę. Ponownie zagotowujemy całość i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Obie mąki mieszamy ze sobą i rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy je do sosu i sos zagotowujemy. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby ją zahartować. Śmietankę wlewamy do sosu z pulpecikami i chwilkę podgrzewamy. Zdejmujemy danie z ognia i dodajemy koperek, mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 🙂