Pomidorowy gulasz wieprzowy z bobem

Zapraszam dzisiaj na pyszne letnie danie jednogarnkowe, które podajemy z pieczywem. Mowa o pomidorowym gulaszu, do którego dodajemy ugotowany bób. Bób łączyłam już z kurczakiem i tuńczykiem. Przyszła więc pora na wieprzowinę. Gulasz z bobem wyszedł naprawdę bardzo smaczny. Mięso po godzinie duszenia jest mięciutkie, a sos aromatyczny dzięki przyprawom.

Zawsze, gdy gotuję bób to znika w niewyjaśnionych okolicznościach 🙂 Ciekawe czy u Was też tak jest?

Pomidorowy gulasz wieprzowy z bobem

Pomidorowy gulasz wieprzowy z bobem

SKŁADNIKI(2 porcje):

  • 300g łopatki lub szynki wieprzowej,
  • 300g bobu,
  • 100g wędzonego boczku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka bulionu mięsnego lub wody,
  • 1 liść laurowy,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki tymianki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Bób gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy.

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Boczek kroimy w małą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy mięso i obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Mięso wyjmujemy na talerz, a na tę samą patelnię wkładamy boczek i cebulę. Smażymy je kilka minut razem często mieszając (ewentualnie dodajemy odrobinę oleju). Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnię wkładamy mięso. Dodajemy bulion, wino, pomidory i przyprawy i zagotowujemy.

Mięso dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Następnie dodajemy bób i dusimy jeszcze przez 5 minut. Gulasz doprawiamy do smaku.

Jeśli woda (lub bulion) za szybko wyparuje to dodajemy jej jeszcze troszkę.

Gulasz podajemy z pieczywem.

Życzę smacznego 🙂

Pomidorowy gulasz wieprzowy z bobem

Pomidorowy gulasz wieprzowy z bobem





1 Komentarz

  1. Chryste Panie jakie te zdjęcia są sugestywne. Soki mi ruszyły natychmiast choć wydaje mi się, że lepszym dodatkiem byłaby fasola . Wypowiem się po spróbowaniu 🙂

Zostaw odpowiedź