Zapraszam dzisiaj na pyszne letnie danie jednogarnkowe, które podajemy z pieczywem. Mowa o pomidorowym gulaszu, do którego dodajemy ugotowany bób. Bób łączyłam już z kurczakiem i tuńczykiem. Przyszła więc pora na wieprzowinę. Gulasz z bobem wyszedł naprawdę bardzo smaczny. Mięso po godzinie duszenia jest mięciutkie, a sos aromatyczny dzięki przyprawom.
Zawsze, gdy gotuję bób to znika w niewyjaśnionych okolicznościach 🙂 Ciekawe czy u Was też tak jest?
SKŁADNIKI(2 porcje):
- 300g łopatki lub szynki wieprzowej,
- 300g bobu,
- 100g wędzonego boczku,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 szklanka bulionu mięsnego lub wody,
- 1 liść laurowy,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki tymianki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Bób gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i obieramy.
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Boczek kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy mięso i obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Mięso wyjmujemy na talerz, a na tę samą patelnię wkładamy boczek i cebulę. Smażymy je kilka minut razem często mieszając (ewentualnie dodajemy odrobinę oleju). Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnię wkładamy mięso. Dodajemy bulion, wino, pomidory i przyprawy i zagotowujemy.
Mięso dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Następnie dodajemy bób i dusimy jeszcze przez 5 minut. Gulasz doprawiamy do smaku.
Jeśli woda (lub bulion) za szybko wyparuje to dodajemy jej jeszcze troszkę.
Gulasz podajemy z pieczywem.
Życzę smacznego 🙂
Chryste Panie jakie te zdjęcia są sugestywne. Soki mi ruszyły natychmiast choć wydaje mi się, że lepszym dodatkiem byłaby fasola . Wypowiem się po spróbowaniu 🙂