SKŁADNIKI (3 porcje):
- 500g ziemniaków,
- 250g mięsa mielonego,
- 150g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu,
- ½ łyżeczki majeranku,
- Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
- Natka pietruszki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Smażymy do momentu aż z pieczarek wyparuję wodą i się zarumienią. Wówczas dodajemy mięso mielone. Smażymy razem aż mięso się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, majeranek i ketchup. Dokładnie mieszamy i dusimy razem kilka minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy. W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy sok i przekładamy je do miski. Do miski dodajemy podsmażone mięso, resztę cebuli, mąkę i jajko, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję masy mięsno-ziemniaczanej. Smażymy cienkie placki na rumiano. Placki podajemy na ciepło z ulubionym sosem.