Placki ziemniaczane z mięsem

Placki ziemniaczane najczęściej jadaliśmy z siostrą i mamą w domu na słodko, posypane cukrem. Tata zaś zawsze dodawał do nich cebulę i zjadał ich wytrawną wersję. Z czasem i ja bardzo polubiłam placki ziemniaczane na wytrawnie. Zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjne placki z mięsem. Placki te świetnie smakują z ostrym sosem pomidorowym. To pomysł na prosty i niebanalny, tani i sycący obiad. Dodatek mięsa wzbogaca smak zwykłych placków ziemniaczanych, smakują naprawdę pysznie, mają niezapomniany smak.

Placki ziemniaczane z mięsem

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • 500g ziemniaków,
  • 250g mięsa mielonego,
  • 150g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
  • Natka pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki płuczemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pół cebuli oraz pieczarki.

Smażymy do momentu aż z pieczarek wyparuję wodą i się zarumienią. Wówczas dodajemy mięso mielone. Smażymy razem aż mięso się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, majeranek i ketchup. Dokładnie mieszamy i dusimy razem kilka minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy. W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy sok i przekładamy je do miski. Do miski dodajemy podsmażone mięso, resztę cebuli, mąkę i jajko, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję masy mięsno-ziemniaczanej. Smażymy cienkie placki na rumiano. Placki podajemy na ciepło z ulubionym sosem.

Życzę smacznego 🙂
Placki ziemniaczane z mięsem

Placki ziemniaczane z mięsem

Placki ziemniaczane z mięsem

Placki ziemniaczane z mięsem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź