Od dziś do końca tygodnia na moim blogu będą królowały pierogi. Pierogi uwielbiamy, przygotowuję je bardzo często, z różnego ciasta, z różnym farszem.
Zaczynamy od pierogów wywodzących się z kuchni polskiej. Specjalnie umieszczam je jako pierwsze, bo pewnie wielu z Was zostało po wczorajszym rosole mięso i nie wiecie jak je wykorzystać. Te pierogi to najlepszy sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Pierogi są bardzo sycące, świetnie będzie pasował do nich także kubek czerwonego barszczu.
Zaczynamy od pierogów wywodzących się z kuchni polskiej. Specjalnie umieszczam je jako pierwsze, bo pewnie wielu z Was zostało po wczorajszym rosole mięso i nie wiecie jak je wykorzystać. Te pierogi to najlepszy sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Pierogi są bardzo sycące, świetnie będzie pasował do nich także kubek czerwonego barszczu.
Zajrzyjcie już jutro na bloga, pojawi się wspaniała propozycja pierogowa.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 500 g mąki,
- 2 łyżka oleju,
- Szczypta soli,
- ciepła woda (około 1 szklanki),
- NADZIENIE:
- 400g mięsa z rosołu,
- 400g kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka majeranku,
- Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Kiszoną kapustę płuczemy w letniej wodzie. Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju.
Mięso z rosołu mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa lub drobno siekamy.
W misce łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy do smaku.
Gdyby farsz wydawał się za suchy to dodajemy kilka łyżek bulionu lub gorącej wody.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Życzę smacznego 🙂