Jeśli śledzicie moje relacje na Instagramie czy Facebooku to wiecie, że jestem wierna jednemu przepisowi na paszteciki. Są to krucho-drożdżowe paszteciki z ciasta z dużą ilością żółtek. Robię je w ilościach hurtowych. Zamrażam. Cała rodzina je kocha! Ale...paszteciki z ciasta francuskiego to moje najnowsze odkrycie i powiem Wam, że będę je robić częściej. Jeszcze nigdy nie udało mi się tak szybko upiec pasztecików!
Co więcej, te paszteciki smakują rewelacyjnie. Są zgrabne, chrupiące z soczystym mięsem w środku. Robi się je przyjemnie, szybko i łatwo. Pasuje do nich szklaneczka czerwonego barszczu. Ja przygotowałam je z mięsem z rosołu, ale do środka można dać dowolne nadzienie np. pieczarkowe, kapustę z grzybami, szpinak z serem feta. Bardzo polecam!
Więcej przepisów na paszteciki
- Najlepsze paszteciki z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami
- Kruche paszteciki
- Paszteciki z ciasta serowego
Przepyszne, chrupiące, ekspresowe w przygotowaniu.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 350g),
- 1 jajko do posmarowania,
- sezam (opcjonalnie),
- MIĘSO:
- około 300g mięsa z rosołu,
- 1 cebula,
- sól i pieprz,
- majeranek
Przygotowanie:
MIĘSO: Do przygotowania pasztecików użyłam mięsa z rosołu. Mięso obieramy od kości. Najlepiej jeśli będą to różne rodzaje mięsa: drób (kurczak, kaczka, indyk) i wołowina/wieprzowina. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni na oleju aż do zeszklenia. Następnie cebulę z mięsem mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem do smaku.
A jeśli masa jest sucha to dodaje do niej odrobinę wrzącej wody i mieszam. Wodę dodaje stopniowo - tak około 50-100ml. W zależności od rodzaju mięsa ta ilość będzie różna. Można dodać zamiast wody - bulion.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Delikatnie rozwijamy i kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku układamy wzdłuż porcję nadzienia.
*Jeśli używamy ciasta francuskiego o mniejszej wadze np. 250g lub 275g to warto pokroić je na 2 paski.
Paski zlepiamy i układamy łączeniem do dołu. Gdyby ciasto nie chciało się kleić to brzeg zwilżamy odrobiną wody. Następnie powstałe rulony kroimy ukośnie na paszteciki.
Paszteciki przenosimy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i układamy zachowując odstępy. Jajko roztrzepujemy i przy pomocy pędzelka smarujemy nim wierzch pasztecików. Można je posypać odrobiną sezamu (lub czarnuszki). Pieczemy w temperaturze 200 stopni, góra-dół około 15-17 minut - do dobrego zarumienienia. Smacznego!