Parmezanowy kurczak z letnimi warzywami

Kurczak w parmezanowej panierce to mój ulubiony sposób na podanie kurczaka. Podałam do niego duszone warzywa, które na myśl przywodzą składniki ratatuj. Z duszenia pomidorów, papryki, cukinii i bakłażana powstaje pyszny, gęsty warzywny sos. Do tak przygotowanego kurczaka nie potrzebujemy już ziemniaków ani kaszy. Możemy ewentualnie podać pieczywo. Możemy też kotleciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, a na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli i całość zapiec w piekarniku.

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • KURCZAK:
  • 500g piersi z kurczaka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,
  • PANIERKA PARMEZANOWA:
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • ½ szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu (lub grana padano),
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki oregano,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • DODATKOWO:
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • SOS WARZYWNY:
  • 1 papryka,
  • 1 cukinia (250g),
  • 1 bakłażan (240g),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce (400g),
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 3 łyżki oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,

PRZYGOTOWANIE:

KURCZAK: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z plastrów rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa). Mięso oprószamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.

Mieszamy ze sobą składniki panierki parmezanowej.

Na jeden talerz wysypujemy 2-3 łyżki mąki, a na drugi panierkę parmezanową. Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je.

Kotlety z kurczaka panierujemy najpierw w mącę. Strzepujemy jej nadmiar. Następnie maczamy w jajku i panierujemy w panierce parmezanowej lekko ją dociskając do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.

SOS WARZYWNY: Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy paprykę przez 5 minut. Przekładamy ją do większego rondla. Następnie przez 5 minut smażymy cukinię i przekładamy ją do papryki. Kolejno smażymy bakłażana przez 5 minut i dodajemy go do reszty. Następnie smażymy cebulę, a pod koniec dodajemy czosnek. Dodajemy je do rondla. Całość zalewamy pomidorami z puszki, zagotowujemy. Sos dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 5 minut tzn. do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przyprawy i sos doprawiamy do smaku.

Kotlety podajemy z dodatkiem sosu warzywnego.

Życzę smacznego!

Parmezanowy kurczak z letnimi warzywami

Parmezanowy kurczak z letnimi warzywami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź