Udka z piekarnika to pomysł na szybki obiad. Wystarczy mięso i warzywa ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Po godzinie mamy gotowy cały obiad. Do mięsa dodałam ziemniaki i dynię. A jak dynia to oczywiście musi być curry. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko chwilkę, a smakuje rewelacyjnie. Jeśli nie macie dyni to wykorzystajcie marchewkę lub batata.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- MIĘSO:
- 6 pałek z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżeczki curry,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- WARZYWA:
- 400g obranych ziemniaków,
- 200g obranej dyni,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka oliwy,,
- Sól,
- Pieprz,
- DODATKOWO:
- Masło
PRZYGOTOWANIE:
MIĘSO: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z pałek z kurczaka usuwamy skórę i umieszczamy je w misce. Dodajemy do nich wszystkie przyprawy, czosnek i oliwę. Dokładnie mieszamy, aby mięso pokryło się przyprawami. Mięso układamy na dużej blaszce.
WARZYWA: Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę 2x2cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Warzywa umieszczamy w misce. Dodajemy przyprawy oraz oliwę, mieszamy. Warzywa powinny pokryć się ładnie przyprawami. Rozkładamy je na blasze pomiędzy pałkami z kurczaka.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na każdej pałce z kurczaka kładziemy odrobinę masła. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut (do miękkości warzyw).
Życzę smacznego 🙂
Inspiracja: Kwestia Smaku