Pałki z kurczaka pieczone z dynią w curry

Udka z piekarnika to pomysł na szybki obiad. Wystarczy mięso i warzywa ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Po godzinie mamy gotowy cały obiad. Do mięsa dodałam ziemniaki i dynię. A jak dynia to oczywiście musi być curry. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko chwilkę, a smakuje rewelacyjnie. Jeśli nie macie dyni to wykorzystajcie marchewkę lub batata.

Pałki z kurczaka pieczone z dynią w curry

Pałki z kurczaka pieczone z dynią w curry

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • MIĘSO:
  • 6 pałek z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżeczki curry,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • WARZYWA:
  • 400g obranych ziemniaków,
  • 200g obranej dyni,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżka oliwy,,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • DODATKOWO:
  • Masło

PRZYGOTOWANIE:

MIĘSO: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z pałek z kurczaka usuwamy skórę i umieszczamy je w misce. Dodajemy do nich wszystkie przyprawy, czosnek i oliwę. Dokładnie mieszamy, aby mięso pokryło się przyprawami. Mięso układamy na dużej blaszce.

WARZYWA: Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę 2x2cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Warzywa umieszczamy w misce. Dodajemy przyprawy oraz oliwę, mieszamy. Warzywa powinny pokryć się ładnie przyprawami. Rozkładamy je na blasze pomiędzy pałkami z kurczaka.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na każdej pałce z kurczaka kładziemy odrobinę masła. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut (do miękkości warzyw).

Życzę smacznego 🙂

Pałki z kurczaka pieczone z dynią w curry

Pałki z kurczaka pieczone z dynią w curry

Inspiracja: Kwestia Smaku





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź